Telescopul James Webb a descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră activă supermasivă

Telescopul James Webb a descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră activă supermasivă

Oamenii de știință au îndreptat recent telescopul Webb, cel mai puternic observator din spațiu, spre un număr impresionant de 100.000 de galaxii relativ tinere și au avut surpriza de a observa unele fenomene cosmice unice într-o galaxie denumită CEERS 1019.

Galaxia s-a format la aproximativ 570 de milioane de ani după Big Bang, iar oamenii de știință au descoperit că deține cea mai îndepărtată gaură neagră supermasivă descoperită vreodată, informează Mashable.

Deși această gaură neagră se află la miliarde de ani-lumină distanță, capacitatea telescopului Webb de a capta energia extrem de slabă permite cercetătorilor să observe ce se întâmplă în CEERS 1019.

ADVERTISING

Cele mai multe galaxii apar ca un disc singular, dar nu și CEERS 1019. Aceasta este formată din trei aglomerări luminoase.

Nu suntem obișnuiți să vedem atât de multă structură în imagini la aceste distanțe”, a declarat Jeyhan Kartaltepe, astrofizician la Rochester Institute of Technology din New York.

CEERS 1019 nu se remarcă doar prin faptul că a existat cu mult timp în urmă, ci și prin faptul că gaura sa neagră cântărește relativ puțin”, a transmis și NASA.

Gaura neagră cântărește de 9 milioane de ori mai mult decât Soarele, ceea ce este mult, dar nu în comparație cu giganții care se găsesc adesea în centrul galaxiilor din universul tânăr, care sunt de un miliard de ori sau mai mult mai grei.

ADVERTISING

Astronomii nu știu încă cum de există un obiect atât de puternic. Acesta a apărut devreme în Univers, atunci când se formau primele galaxii. Cu ajutorul telescopului Webb, cercetătorii speră să înțeleagă cum a apărut o galaxie atât de mare, precum și existența și formarea altor obiecte masive.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇