O gaură neagră de masă intermediară, care se ascunde nedetectată într-o galaxie pitică, s-a dezvăluit astronomilor atunci când a înghițit o stea. Dacă gaura neagră nu s-ar fi hrănit în acel moment, avea toate șansele să rămână nedetectată și acum, spun oamenii de știință.
Momentul în care steaua a fost înghițită a produs o explozie de radiații care a depășit pentru scurt timp lumina stelară combinată a galaxiei pitice gazdă, scrie Science Daily.
Momentul neașteptat a fost surprins de astronomii din cadrul Young Supernova Experiment (YSE), un studiu conceput pentru a detecta exploziile cosmice și evenimentele astrofizice tranzitorii.
Echipa internațională care a raportat descoperirea publicată în revista Nature Astronomy este condusă de oameni de știință de la UC Santa Cruz, de la Institutul Niels Bohr de la Universitatea din Copenhaga și de la Universitatea de Stat din Washington.
”Faptul că am reușit să surprindem această gaură neagră de dimensiuni medii în timp ce devora o stea ne-a oferit o oportunitate remarcabilă de a detecta ceea ce altfel ne-ar fi fost ascuns”, a spus Charlotte Angus, de la Institutul Niels Bohr, unul dintre coordonatorii studiului.
”Mai mult decât atât, putem folosi proprietățile erupției în sine pentru a înțelege mai bine acest grup evaziv de găuri negre de greutate medie, care ar putea reprezenta majoritatea găurilor negre din centrul galaxiilor”, a mai spus cercetătorul.
”Această erupție a fost incredibil de rapidă, dar datele noastre ne-au oferit atât de multe informații timpurii despre eveniment, încât am fost într-adevăr capabili să stabilim masa găurii negre cu ajutorul ei”, a mai spus omul de știință.