Surpriza pe care coțofenele le-au rezervat-o oamenilor de știință

Surpriza pe care coțofenele le-au rezervat-o oamenilor de știință

Oamenii de știință au vrut să afle mai multe despre coțofenele australiene, specie care are mult de suferit de pe urma schimbărilor climatice. Au pus la punct un sistem de urmărire ușor, de nici un gram, pe care l-au montat unor păsări.

Însă surpriza a fost mare când nu prea au avut ce date să descarce, pentru că în decurs de trei zile, niciuna dintre păsări nu mai avea dispozitivul GPS montat.

Practic, cercetătorii se așteptau să afle câte ceva despre comportamentul acestei specii, dar în niciun caz ceea ce au descoperit în final. Specia s-a dovedit a fi prima dintre păsări care cooperează pentru a ajuta pe cei cu același sânge, fără a aștepta ceva în schimb. Altruismul este o calitate care lipsește păsărilor, chiar dacă acestea colaborează adesea pentru un scop comun, așa cum sunt vrăbiile, de exemplu.

ADVERTISING

Concret, cercetătorii au dresat un grup de coțofene în așa fel încât acestea să vină la un adăpost exterior pentru hrană, special creat pentru ele. Acesta avea capacitatea de a încărca wireless bateria dispozitivului de urmărire, de a descărca datele colectate sau de a demonta și colecta automat dispozitivul, cu ajutorul unui magnet.

Numai că în nici zece minute de la montarea emițătorului final, o femelă adultă fără un astfel de dispozitiv încerca să înlăture emițătorul unei păsări mai tinere. În decurs de câteva ore, majoritatea păsărilor nu mai aveau emițătorul, după ce lucraseră în echipă pentru a-l îndepărta. În trei zile, niciuna nu mai avea acest dispozitiv, relatează IFL Science.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu toate că este cunoscut faptul că aceste păsări sunt creaturi inteligente și sociale, aceasta a fost prima dată când au manifestat un comportament altruist, notează oamenii de știință. Comportamentul lor s-a manifestat prin ajutarea unui alt membru al grupului, fără a beneficia de o recompensă imediată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇