Strategia ciudată folosită de unii păianjeni pentru a se asigura că nu sunt omorâți în timp ce se împerechează

Strategia ciudată folosită de unii păianjeni pentru a se asigura că nu sunt omorâți în timp ce se împerechează

Când vine vorba despre împerechere, lucrurile pot lua o întorsătură urâtă în sălbăticie. Iar atunci când femela e considerabil mai mare decât masculul, situația poate deveni periculoasă, dacă nu chiar letală. De aceea, unii păianjeni obișnuiesc să aducă femelei ceva de mâncare în dar – pentru a se asigura că nu devin ei cina.

Alții, după cum au descoperit recent oamenii de știință de la Universitatea Scarborough, din Toronto, Canada, pur și simplu leagă membrele partenerei cu un fir de mătase, pentru a se asigura că pot să se împerecheze cu aceasta în siguranță, timp de 19 minute, arată IFL Science.

ADVERTISING

Deși brutală, o astfel de abordare mărește șansele de supraviețuire ale masculului. Asta pentru că adesea femela se poate elibera și va vrea să se răzbune.

Oamenii de știință au mai descoperit că prin firele de mătase cu care este legată, femela primește tot felul de informații despre cel care vrea să se împerecheze cu ea. Dacă ea consideră că acesta ”merită”, din punct de vedere genetic, va tolera un astfel de comportament, dacă nu, va face orice pentru a se elibera și a-l ucide.

Citește și Primul amfibian despre care s-a dovedit că trăiește în harem

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cadrul acestui studiu au fost monitorizați păianjenii din specia Thanatus fabricii, din Israel. Aceștia au rude cu comportament similar în Europa, Asia și Africa, circa 600 de specii.

Vezi și Mai rău ca în filmele de groază: O ciupercă preia controlul asupra insectelor zombie și le obligă să infecteze alte insecte


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇