Specia la care mama își pierde din inteligență pe măsură ce face tot mai mulți pui

Specia la care mama își pierde din inteligență pe măsură ce face tot mai mulți pui

Cercetătorii au descoperit un fenomen bizar la femelele din specia Turdoides bicolor, o pasăre mică din savanele Africii.

Testele la care au fost supuse păsările au dezvăluit că femelele, pe măsură ce au mai mulți pui, pierd din ce în ce mai mult la capitolul abilitate cognitivă, scrie Science Alert.

În cadrul acestui studiu, 38 de păsări din specia menționată au fost testate pentru a vedea cât de bine pot învăța să facă asocieri, să se adapteze la schimbările din cadrul experimentelor și să controleze comportamentele contraproductive, hrana fiind folosită ca recompensă.

ADVERTISING

„Analizând datele privind reproducerea, adunate în peste zece ani, am descoperit că indivizii cu performanțe cognitive generale mai scăzute au dat naștere mai multor pui pe an.

În mod colectiv, constatările noastre susțin existența unui compromis între performanța cognitivă și succesul reproductiv la o pasăre sălbatică”, se arată într-un raport publicat în jurnalul Proceedings of the Royal Society B.

Spre deosebire de femelele în vârstă, cu perfofmanțe cognitive clar scăzute, masculii în etate din rândul aceleiași specii nu au avut deloc de suferit la nivel mental, au observat oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Vest (UWA).

ADVERTISING

„Din câte știm noi, aceasta este prima dovadă a diferențelor de sex în ceea ce privește declinul cognitiv legat de vârstă la un animal sălbatic”, scriu cercetătorii.

De menționat e faptul că reproducerea este competitivă în cadrul acestei specii. Femelele încearcă să se domine reciproc și se luptă pentru a atrage atenția masculilor, iar adesea ouăle sunt distruse și trebuie să fie depuse din nou. Acest lucru necesită multă energie.

Pe măsură ce femelele îmbătrânesc, s-ar putea ca acestea să depună mai multe eforturi pentru a se reproduce, mai degrabă decât pentru a-și menține sistemul nervos și creierul. Se pare că acesta este costul plătit de ele pentru perpetuarea speciei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇