S-au găsit dovezi că oamenii confecționau haine încă de acum 120.000 de ani

S-au găsit dovezi că oamenii confecționau haine încă de acum 120.000 de ani

Un set de instrumente din oase, datând de acum 120.000 de ani, găsit în Africa de Nord este cea mai veche dovadă că oamenii confecționau haine încă de atunci, cred oamenii de știință.

Puține se știu despre originile îmbrăcămintei, pentru că blănurile, pielea și alte articole de îmbrăcăminte organice se degradează ușor. Însă instrumentele rezistă mult mai bine trecerii anilor.

Instrumentele au fost descoperite în urma unor săpături în Peștera Contrebandiers, aflată pe coasta atlantică a Marocului modern. Antropologii au descoperit aproximativ 12.000 de fragmente osoase, dintre care peste 60 erau oase de animale care fuseseră sculptate, cioplite și modelate de oameni pentru a fi utilizate la confecționarea hainelor.

ADVERTISING

„Pe aceste instrumente osoase există striații care sunt rezultatul utilizării, iar strălucirea de la capete reprezintă dovada utilizării pentru piele.

Instrumentele osoase cu această formă sunt folosite și astăzi pentru a pregăti blănurile, deoarece nu străpung pielea, nu o deteriorează și sunt durabile,” a explicat autorul principal al studiului, dr. Emily Hallett, de la Pan African Evolution Research Group și Max Planck Institut, pentru IFLScience.

Citește și În trecut, femeile stăteau cu copiii în peșteri sau culegeau fructe? Nimic mai greșit! Ce au descoperit oamenii de știință

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe lângă aceste instrumente, cercetătorii au descoperit și oase de animale carnivore, probabil cele care au furnizat blana. În peșteră există trei specii de carnivore cu urme de jupuire pe oase: vulpea lui Rüppell, șacalul de aur și pisica sălbatică.

Pe baza datării, instrumentele ar putea avea o vechime de până la 120.000 de ani. Dar este posibil ca oamenii să fi purtat îmbrăcăminte și mai devreme, arată alte studii.

Vezi și Când au purtat oamenii haine pentru prima dată? Ajutorul nesperat dat de păduchi

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇