A fost descoperit parazitul care se hrănește cu limba peștilor și apoi îi ia locul. Gazda poate trăi așa și ani buni

A fost descoperit parazitul care se hrănește cu limba peștilor și apoi îi ia locul. Gazda poate trăi așa și ani buni

O radiografie a unui pește a uimit oamenii de știință. În loc de limbă, acesta avea un crustaceu parazit. Acesta îi devorase limba, după care se instalase comod în locul ei, așteptând să fie hrănit.

Kory Evans, biologul care a făcut descoperirea, profesor la Universitatea Rice din Houston, Texas, explică faptul că există nu mai puțin de 380 de specii de izopode specializate în devorarea limbii gazdei, de obicei același tip de pește, după cum arată Live Science.

Citește și Mai rău ca în filmele de groază: O ciupercă preia controlul asupra insectelor zombie și le obligă să infecteze alte insecte

ADVERTISING

Parazitul ajunge în organismul gazdei prin branhii, se fixează de limbă și începe să se hrănească, în timp ce eliberează un anticoagulant, pentru ca sângele să circule în continuare. Cu cele șapte rânduri de picioare sugrumă baza limbii, reducând fluxul de sânge, până ce aceasta se atrofiază și cade.

Din acel moment, parazitul funcționează ca și limba peștelui. Acest ”parteneriat” între pește și limba sa vie, parazitică, poate continua ani buni. În multe cazuri, peștii au reușit să trăiască mai mult decât paraziții lor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Descoperirea a fost făcută din întâmplare, omul de știință cercetând capul unui pește. El a fost intrigat atunci când a descoperit o insectă în gâtul peștelui, despre care știa că ar trebui să fie vegetarian. Radiografiile au arătat că respectivul izopod era un parazit și nicidecum o pradă.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇