O radiografie a unui pește a uimit oamenii de știință. În loc de limbă, acesta avea un crustaceu parazit. Acesta îi devorase limba, după care se instalase comod în locul ei, așteptând să fie hrănit.
Kory Evans, biologul care a făcut descoperirea, profesor la Universitatea Rice din Houston, Texas, explică faptul că există nu mai puțin de 380 de specii de izopode specializate în devorarea limbii gazdei, de obicei același tip de pește, după cum arată Live Science.
Parazitul ajunge în organismul gazdei prin branhii, se fixează de limbă și începe să se hrănească, în timp ce eliberează un anticoagulant, pentru ca sângele să circule în continuare. Cu cele șapte rânduri de picioare sugrumă baza limbii, reducând fluxul de sânge, până ce aceasta se atrofiază și cade.
Din acel moment, parazitul funcționează ca și limba peștelui. Acest ”parteneriat” între pește și limba sa vie, parazitică, poate continua ani buni. În multe cazuri, peștii au reușit să trăiască mai mult decât paraziții lor.
Descoperirea a fost făcută din întâmplare, omul de știință cercetând capul unui pește. El a fost intrigat atunci când a descoperit o insectă în gâtul peștelui, despre care știa că ar trebui să fie vegetarian. Radiografiile au arătat că respectivul izopod era un parazit și nicidecum o pradă.
Citește și:
- Evoluția a redus acești pești la organe genitale și inimă. Se atașează de femelă și fuzionează cu ea
- Primul amfibian despre care s-a dovedit că trăiește în harem
- O ciudată specie înrudită cu elefantul, dar minusculă cât un șoarece, a fost redescoperită, după 50 de ani
- La începuturi, bufnițele erau cu adevărat fioroase: aveau gheare precum vulturii sau ulii!
- Iată ce pățesc păianjenii atunci când sunt stresați