Ritualul de seară al unui astronaut. Video inedit de la Agenția Spațială Europeană

Ritualul de seară al unui astronaut. Video inedit de la Agenția Spațială Europeană
Foto: captură video

Sunt atât de multe activități pe care nu ni le putem imagina în spațiu… Gândește-te numai la activități banale, cum ar fi spălatul de dinți. Totul e diferit pe Stația Spațială Internațională.

Gândește-te cât de diferit e totul atunci când apa și prosopul plutesc în jurul tău. Și e doar mică parte din realitate.

Pentru a ilustra viața pe ISS, Agenția Spațială Europeană (ESA) a postat pe YouTube un clip inedit, care surprinde chiar astfel de momente.

An astronaut gets ready for bed | Cosmic Kiss

În centru se află astronautul Matthias Maurer, de la Agenția Spațială Europeană (ESA), surprins în timpul ritualului său de seară. Prinderea prosopului și manevrarea apei în imponderabilitate au devenit o rutină de fiecare seară de când se află la bordul Stației Spațiale Internaționale. Dar pentru noi, pământenii, totul e ciudat și nelalocul lui.

ADVERTISING

În clipul video, Maurer se spală pe dinți, stoarce apă dintr-un recipient pe un burete, pentru a se spăla pe față, și „jonglează” cu obiectele în starea de imponderabilitate. Câteva cabluri îi oferă astronautului puncte de sprijin pentru a nu pluti afară din ”baie”.

După finalizarea rutinei de seară, Maurer plutește prin stația întunecoasă, plină de ecrane, fire și de panouri de control, către locul în care urmează să doarmă.

O realitate care, pentru astronauți, durează câteva luni. Pentru noi, câteva minute care ne fac să ne imaginăm cum ar fi să trăim în altă lume.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇