Viaţa de astronaut este cu siguranţă palpitantă, dar vine la pachet cu câteva neajunsuri.
Una dintre problemele cu care se pot confrunta astronuaţii care petrec mult timp în spaţiu este pierderea de masă osoasă, o afecţiune cunoscută ca osteopenie. Pentru a limita acest efect al microgravitaţiei, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională trebuie să facă mişcare timp de cel puţin două ore pe zi şi să ia un medicament pentru menţinerea masei osoase.
Pentru misiuni de mai lungă durată ar putea fi nevoie însă de medicamente mai puternice, injectabile, care ar ocupa în plus mult spaţiu la bord. Misiunile pe Staţia Spaţială Internaţională durează în mod normal şase luni, însă NASA intenţionează ca peste câţiva ani să trimită oameni pe Marte pentru cel puţin trei ani.
Un grup de cercetători de la University of California, Davis, propune o alternativă mai practică: salată verde modificată genetic astfel încât să producă un hormon care îmbunătăţeşte densitatea osoasă, pe care astronauţii să o crească în spaţiu din seminţe, scrie EurekAlert.
Folosind o bacterie din sol, cercetătorii au transferat o genă care produce o variantă a versiunii umane a hormonului paratiroidian (PTH) în salată. Cele mai productive dintre plantele modificate au produs între 10 şi 12 miligrame de PTH pe kilogram, iar un astronaut ar putea să obţină doza necesară din acest hormon consumând 380 de grame de salată pe zi.
Pe acelaşi principiu funcţionează şi medicamentele, dar în cazul salatei astronauţii nu trebuie să ia cu ei decât seminţele modificate, iar într-o eprubetă încap mii de seminţe, pe care să le cultive aşa cum fac deja pe Staţia Spaţială Internaţională.
C.S.