Ardeii iuți crescuți de NASA în spațiu au doborât două recorduri mondiale. Ce urmează

Ardeii iuți crescuți de NASA în spațiu au doborât două recorduri mondiale. Ce urmează
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un experiment recent al NASA, care a presupus cultivarea și recoltarea de ardei iuți în spațiu, a doborât recordul pentru hrănirea celor mai mulți astronauți dintr-o singură recoltă crescută în spațiu.

În plus, experimentul a devenit unul istoric și prin faptul că e cel mai îndelungat de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Aceasta este a doua oară când ardeii iuți sunt crescuți în spațiu. Prima oară, echipajul de la bordul ISS i-a folosit pentru a găti taco, cu carne de vită, fajita și legume.

ADVERTISING

Matt Romeyn, implicat în experimentul cu ardei iuți, a declarat că echipa de la NASA nu se aștepta să doboare vreun record mondial, relatează Science Alert.

Plantele de ardei iuți s-au dezvoltat mai încet față de recolta de control de pe Terra, fapt ce a însemnat că experimentul de pe stația spațială a putut fi extins cu 17 zile.

Semințele de la ardei utilizate în experimentul Plant Habitat-04 (PH-04) au crescut timp de patru luni înainte de a fi recoltate în octombrie. Așadar, extinderea experimentului a însemnat că mai mulți astronauți au putut să se bucure de recoltă, pentru că totul a coincis cu schimbarea de echipaj între astronauții Crew-2 și Crew-3.

ADVERTISING

În cazul experimentului mai recent, astronauții se așteptau ca aceștia să fie gata în 120 de zile. Totuși, au avut nevoie de 137 de zile, astfel că acesta a fost cel mai îndelungat experiment desfășurat în spațiu. Recordul anterior a fost stabilit în 2016, atunci când „flori de Zinnia” au fost crescute timp de 90 de zile.

Cât despre gust, iată verdictul: „Toate semnele arată că o parte din fruct a fost mai iute, fapt ce nu este neașteptat, având în vedere efectul necunoscut al microgravitației asupra nivelurilor de capsaicină din ardei”, a adăugat Romeyn.

ADVERTISING

Agenția spațială americană a mai transmis că, în urma succesului cu experimentul PH-04, următoarea recoltă pe care echipa de la Centrul Spațial Kennedy plănuiește să o crească va include „roșii pitice” și testarea unor noi tipuri de legume cu frunze verzi. Scopul final este obținerea unei producții viabile și sustenabile pentru viitoarele misiuni de lungă durată pe Lună și chiar Marte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇