SUA acuză Rusia că a făcut un test iresponsabil în spațiu. Echipajul ISS, pus în pericol

SUA acuză Rusia că a făcut un test iresponsabil în spațiu. Echipajul ISS, pus în pericol

Statele Unite au condamnat Rusia pentru că a efectuat un test „periculos şi iresponsabil” care a pus în pericol echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Testul a dus la distrugerea unuia dintre sateliţii Rusiei, iar resturile au făcut echipajul de pe ISS să se adăpostească în capsule, relatează BBC.

În prezent, pe staţie se află şapte oameni - patru americani, un german şi doi ruşi.

Staţia Spaţială orbitează la o altitudine de aproximativ 420 de kilometri.

„Astăzi, Federaţia Rusă a efectuat în mod neglijent un test de distrugere a unui satelit prin ascensiunea directă a unei rachete anti-satelit împotriva propriilor sateliţi”, a spus la un briefing Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

ADVERTISING

„Testul a generat până acum peste 1.500 de rămăşiţe care pot fi urmărite pe orbită şi sute de mii de bucăţi mai mici care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor”.

Administratorul NASA, Bill Nelson, este revoltat de incident.

„Cu o îndelungată şi bogată istorie în ceea ce priveşte zborurile spaţiale ale oamenilor, este de neconceput că Rusia ar pune în pericol nu doar astronauţii americani şi ai partenerilor internaţionali de pe ISS, ci şi cosmonauţii ruşi” şi pe „taikonauţii” chinezi de la bordul staţiei spaţiale chineze, a spus el într-un comunicat.

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a minimalizat incidentul. „Orbita obiectului care a forţat astăzi echipajul să se mute în navă potrivit procedurilor standard s-a mutat faţă de orbita ISS. Staţia se află în zona verde”, a scris agenţia pe Twitter.

ADVERTISING

Materialul aflat în derivă a trecut pe lângă fără a provoca vreun incident. Aparent, a provenit de la un satelit rus distrus, Kosmos-1408, un satelit spion lansat în 1982, cu greutate de peste o tonă, care a încetat să funcţioneze în urmă cu mai mulţi ani.

Compania LeoLabs, care urmăreşte resturile din spaţiu, a spus că unitatea sa radar din Noua Zeelandă a observat mai multe obiecte unde ar fi trebuit să se afle acesta.

Ned Price a descris acţiunea Rusiei ca „periculoasă şi iresponsabilă” şi a spus că demonstrează că „afirmaţiile împotriva înarmării în spaţiu sunt nesincere şi ipocrite”.

„Statele Unite vor lucra cu partenerii şi aliaţii pentru a răspunde acestui act iresponsabil”, a adăugat el.

ADVERTISING

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a declarat că testul „arată o desconsiderare totală a securităţii, sguranţei şi sustenabilităţii spaţiului”.

„Resturile testului vor rămâne în orbită punând sateliţii şi zborurile umane în pericol mult ani de acum”, a completat el.

Ulterior, și Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat ca pe "un act iresponsabil" gestul Rusiei, pentru că a pus în pericol și Staţia Spaţială Internaţională (ISS) dar şi staţia chineză.

Stoltenberg a mai afirmat că această distrugere este "o sursă de îngrijorare", pentru că "demonstrează că Rusia dezvoltă în prezent noi sisteme de armament care pot distruge sateliţi precum şi capacităţi spaţiale utilizate pentru infrastructuri de bază pe Terra, cum ar fi comunicaţii, navigaţie sau sisteme de alertă pentru tir cu rachetă".

Mai multe ţări au capacitatea de a gestiona sateliţii, inclusiv SUA, Rusia, China şi India. Testarea unor astfel de rachete este rară, însă mereu atrage critici la scară largă, pentru că poluează spaţiul pentru toată lumea.

Când China şi-a distrus unul dintre sateliţii pentru vreme nefuncţionali în 2007, a creat mai mult de 2.000 de resturi ce puteau fi urmărite. Aceste materiale au reprezentat un pericol continuu pentru misiunile din spaţiu, inclusiv ale Chinei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇