Ritual ciudat și complex de împerechere: Mișcare, sunet, vibrații, totul contează (Video)

Ritual ciudat și complex de împerechere: Mișcare, sunet, vibrații, totul contează (Video)

Nu doar păsările de sex masculin sunt cele cu ritualuri de curtare complexe, constând în mișcare și sunet, pe lângă prezența lor cea mai țanțoșă. Recent, oamenii de știință au descoperit că și masculul din specia păianjenului-lup are un ritual complex de împerechere, bazându-se pe aceleași atuuri.

Concret, un studiu recent a arătat că masculii acestei specii, numită științific Schizocosa stridulans, atunci când sunt dornici să se împerecheze, vor scoate sunete specifice uneori și timp de 45 de minute pentru a-și atrage o parteneră.

ADVERTISING

Își îndoaie apendicele, își scutură abdomenul, își atinge picioarele din față și oferă un veritabil spectacol. Și, cu cât actul este mai elaborat, cu atât un astfel de mascul are mai mult succes. Masculii care produc cele mai complexe ritmuri au cea mai mare trecere la doamne.

În cadrul studiului, cercetătorii au înregistrat întâlnirile unor membri de sex opus ai speciei, inclusiv vibrațiile din timpul reprezentației masculilor care trăiesc în America de Nord. Femela păianjen a fost prima care a sosit și, în timp ce își aștepta (timp de cinci minute) pretendentul, a desfășurat un șirag de mătase încărcat cu feromoni, un indiciu că era deschisă pentru împerechere.

ADVERTISING

La sosirea masculului, păianjenii au putut interacționa vreme de 20 de minute.

De-a lungul a 44 de încercări de împerechere, cercetătorii au descoperit că masculii copulau mai des și mai rapid atunci când produceau sunetele specifice flirtului. Aceste semnale nu erau doar privite de femele, ci erau simțite și sub formă de vibrații, pentru că păianjenii nu au urechi.

Dar aceste vibrații nu au fost totul. Semnalele vizuale ostentative au fost factori importanți atunci când femela a avut de făcut o alegere, arată Science Alert.

ADVERTISING

În cazurile în care femela părea deosebit de fertilă, fapt ce se poate stabili în funcție de dimensiunea corpului ei, păianjenii masculi de succes au făcut risipă de talent și au început să improvizeze cu modele de sunet.

Descoperirile sugerează că păianjenii-lupi masculi își modifică ritualul, devenind deosebit de creativi în funcție de feedback-ul pe care îl primesc de la femele.

The elaborate courtship of the male wolf spider

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇