Noua Zeelandă se mândrește cu un tip de păianjen care își depune ouăle într-un sac generos, pe care-l atârnă de pereții peșterilor. Nu e un păianjen oarecare, ci e chiar cel mai mare din țară. Pentru că, din 2018, un singur astfel de sac cu ouă a fost văzut, s-a decis închiderea pentru public a peșterii Nelson, pentru ca arahnida să-și poată vedea de urmași.
Oamenii de știință cred că din cauza omului, a stresului cauzat de acesta, păianjenul nici nu a mai depus ouă, de aici și decizia luată, arată IFL Science.
Peștera Nelson, cunoscută și ca Crazy Paving Cave, este foarte populară printre turiști, datorită solului său unic, care se usucă într-o perioadă mare de timp și nu seamănă cu nimic altceva.
Pe lângă păianjenii din specia Spelungula cavernicola, în peșteră mai trăiesc și cărăbuși și un gen de greieri masivi, care nu pot zbura, unele dintre cele mai mari insecte de pe planetă, care se întâmplă să fie hrana preferată a păianjenilor. Ai zice că păianjenii nu o duc deloc rău, cu atâta mâncare la îndemână, dar realitatea e că numărul lor a scăzut.
Autoritățile vor să facă un experiment, să vadă dacă închiderea peșterii timp de un an va afecta rata reproducerii în rândul acestei specii.
Specia este importantă, pentru că reprezintă ”veriga lipsă”, ea făcând legătura dintre păianjenii primitivi, S. cavernicola, apăruți acum 350 de milioane de ani, și păianjenii moderni.
Totodată, acești păianjeni sunt singurii protejați în Noua Zeelandă. Ceea ce are sens, din moment ce sunt pe Terra de mai multă vreme decât noi.