Când auzi de păianjeni, îți imaginezi pânza lor țesută cu migală, în care, inevitabil, se va prinde ceva. Însă există o specie de păianjen din Madagascar care folosește o cu totul de strategie, pentru a prinde o masă cu mult mai bogată.
Este vorba despre păianjenii din specia Damastes sp., din genul Sparassidae, care preferă să aibă la masă broaște. Pentru o astfel de pradă, și strategia trebuie schimbată.
S-a observat că păianjenii din această specie lipesc frunze, unele de altele, creând un spațiu la mijloc, un culcuș răcoros pentru broaștele încinse de soarele Madagascarului.
Te-ar putea interesa și A fost descoperit parazitul care se hrănește cu limba peștilor și apoi îi ia locul. Gazda poate trăi așa și ani buni
Practic, construiesc un fel de capcană, în care se ascund, așteptând broaștele să caute răcoarea, arată IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Ecology and Evolution.
Păianjenii nu par să aibă vreo preferință pentru frunze, ci doar pentru broaște, pe care au fost surprinși în mai multe rânduri devorându-le. Unii se hrăneau cu ele în interiorul capcanei, alții în imediata apropiere, așa ieșind la iveală și tactica lor, până acum neștiută.
Oamenii de știință sunt convinși că nu e vorba despre coincidențe sau accidente, ci despre un plan sistematic pus la cale de către arahnide.