Prima imagine din ultimii 20 de ani cu Europa, singurul corp din Sistemul Solar care ar putea găzdui viața

Prima imagine din ultimii 20 de ani cu Europa, singurul corp din Sistemul Solar care ar putea găzdui viața

Sonda spațială Juno a zburat zilele trecute în apropierea uneia dintre cele mai misterioase lumi oceanice înghețate din sistemul nostru solar. Este vorba despre Europa, luna înghețată a lui Jupiter, de care s-a apropiat la doar 352 de kilometri.

Juno a surprins astfel unele dintre cele mai bune imagini ale suprafeței înghețate a satelitului. Prima a fost deja transmisă pe Terra și înfățișează o regiune aflată la nord de ecuatorul Europei, numită Annwn Regio.

”Datorită contrastului îmbunătățit între lumini și umbre, caracteristicile terenului sunt mai vizibile, inclusiv blocuri înalte care generează umbre și crevase de-a lungul suprafeței”, a transmis NASA.

ADVERTISING

E prima oară în 20 de ani când satelitul lui Jupiter, obiectul din sistemul nostru solar unde sunt cele mai multe șanse să existe viață, este fotografiat.

Sonda spațială a cules de asemenea date despre interiorul lunii, unde se crede că există un ocean înghețat.

”Este foarte devreme, dar din toate informațiile pe care le avem, zborul lui Juno în apropiere de Europa a fost un succes”, a spus Scott Bolton, unul din responsabilii misiunii Juno, relatează IFL Science.

Stratul de gheață care formează suprafața satelitului are o grosime de 16-24 kilometri, iar oceanul pe care îl acoperă are o adâncime estimată la 64 -161 kilometri.

ADVERTISING

Instrumentele lui Juno urmează să studieze crusta de gheață pentru a afla mai multe despre temperatura și compoziția sa. Este prima dată când astfel de informații despre solul înghețat al Europei vor fi colectate.

Aceste date și imaginile realizate de Juno vor ajuta misiunea Europa Clipper a NASA, care urmează să fie lansată în 2024 și care va face 50 de zboruri în jurul Europei în 2030. În urma acestei misiuni, oamenii de știință ar putea afla dacă într-adevăr există oceanul subteran și dacă satelitul lui Jupiter are potențialul de a fi locuibil.

ADVERTISING

”Europa este un satelit atât de interesant, încât va fi centrul unei viitoare operațiuni a NASA. Suntem bucuroși că putem furniza date care să ajute echipa misiunii Europa Clipper și să oferim noi informații științifice despre această lume înghețată”, a mai spus omul de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇