Premieră: S-au născut primii copii concepuți cu ajutorul unui robot

Premieră: S-au născut primii copii concepuți cu ajutorul unui robot

Un start-up spaniol a construit un robot care poate fi controlat cu ajutorul unui controller PlayStation pentru a face inseminări artificiale. Robotul a fost folosit cu succes pentru fertilizarea in vitro (FIV), iar recent s-au născut primii copii prin această procedură. Este vorba despre două fetițe sănătoase, iar sosirea lor pe lume le dă noi speranțe cuplurilor care se confruntă cu infertilitate. 

Experimentul a început primăvara trecută în clinica New Hope Fertility Center din New York. Aici, un student la inginerie a folosit un controller Sony PlayStation 5 pentru a poziționa un ac robotic și pentru a-l ghida pentru a fecunda un ovul.

”Am fost calm. În acel moment m-am gândit că nu este decât un alt experiment”, spune Eduard Alba, cel care a controlat robotul, pentru MIT Technology Review.

ADVERTISING

Important de menționat este că Alba nu avea experiență în domeniul fertilizării, acesta fiind marele avantaj al noii tehnologii: deoarece nu este nevoie de un medic specialist, procedura este mai ieftină.

Reprezentanții Overture Life, compania din spatele robotului, spun că dispozitivul este un prim pas către automatizarea fertilizării în vitro, care va deveni astfel mai accesibilă și mai des folosită.

În prezent, fiind o procedura extrem de delicată și de laborioasă, FIV are costuri pe măsură, iar multe cupluri nu și le permit.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Overture Life este doar una dintre companiile care lucrează în prezent la fertilizarea robotică, însă experții sunt de părere că sunt necesare cercetări mai ample înainte ca astfel de proceduri să devină comune.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇