Poți lua coronavirus și când tragi apa la toaletă. Virusurile sunt propulsate până la 1 metru în aer

Oamenii de știință chinezi au descoperit că virusurile, precum coronavirusul, pot fi transmise și în momentul în care oamenii trag apa la toaletă.

Specialiști din China au observat că, atunci când se trage apa, virusurile pot fi propulsate până la 1 metru în aer, dacă nu este pus capacul deasupra closetului.

Picăturile de apă sunt propulsate până la 91 de cm în aer, conform unei metode de calcul folosite de cercetători de la Universitatea din Yangzhou.

Acest pericol poate fi evitat dacă se pune capacul înainte de a trage apa, scrie BBC. Lucrarea a fost publicată în revista Physics of Fluids.

ADVERTISING

Coronavirusul se transmite prin tuse sau strănut: când o persoană infectată tușește sau strănută, aceasta împrăștie picături de lichid infectat. Picăturile se depun pe suprafețele și obiectele din apropiere și le contaminează.

De asemenea, în cazul oamenilor bolnavi de COVID-19 s-au descoperit urme de coronavirus și în fecale, deși încă nu e clar dacă acesta poate fi un alt mod de a transmite boala altora.

În schimb, oamenii de știință din întreaga lume încearcă să descopere dacă se poate sau nu transmite virusul pe această cale. Asta în condițiile în care alte virusuri pot fi transmise pe cale fecal-orală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe măsură ce apa curăță vasul de toaletă, aceasta se lovește de pereții vasului și poate arunca în aer picături.

Picăturile sunt însă mici, dar plutesc în aer mai mult de un minut, potrivit autorului principal al studiului, Ji-Xiang Wan.

Dr. Bryan Bzdek, de la Universitatea din Bristol, a spus că, deși nu există dovezi clare că noul coronavirus s-ar putea răspândi în acest fel, ”are sens să ne luăm măsuri de precauție”.

Vezi și E coronavirusul mai inofensiv dacă a suferit o mutaţie?

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇