Oamenii de știință vor să încălzească Marte cu „sclipici”. Scenariul pare rupt din filmele SF

Oamenii de știință vor să încălzească Marte cu „sclipici”. Scenariul pare rupt din filmele SF

Va dura o vreme până ce Marte va deveni o planetă locuibilă. Nimeni nu știe cât. Însă un prim pas ar fi încălzirea suprafeței „planetei roșii” cu niște particule asemănătoare cu sclipiciul, care să capteze căldura.

Aceste particule realizate din fier sau aluminiu ar trebui „pompate” în atmosferă, sub formă de aerosoli, urmând să reflecte lumina solară spre suprafața planetei.

Scopul este acela de amplifica efectul de seră, pentru a crește temperatura de pe Marte cu aproximativ 28 de grade Celsius, timp de un deceniu, scrie NBC News.

ADVERTISING

Această măsură nu garantează că Marte ar putea să devină o planetă locuibilă pentru oameni, dar este un prim pas, cred oamenii de știință. Temperatura medie pe planetă este în prezent de minus 65 de grade Celsius.

”Terraformarea se referă la modificarea mediului unei planete pentru a-l face mai asemănător cu cel al Pământului. Pentru Marte, încălzirea planetei este un prim pas necesar, dar insuficient”, a declarat cercetătorul Edwin Kite de la Universitatea din Chicago, pentru Science Advances.

Ar mai rămâne apoi de rezolvat câteva „mici” probleme, precum lipsa oxigenului, radiațiile nocive sau furtunile de praf.

ADVERTISING

NASA a început explorarea suprafeței planetei Marte prin trimiterea de rovere. Programul Artemis al agenției spațiale își propune să trimită astronauți pe Lună în următorii ani, pentru prima dată din 1972, în pregătirea unor posibile misiuni viitoare pe Marte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇