Iată planta care ar putea supraviețui pe Marte!

Iată planta care ar putea supraviețui pe Marte!

Oamenii de știință au descoperit că un mușchi comun, care crește atât în deșertul Mojave, cât și în Antarctica, ar putea supraviețui pe Marte sau Lună.

Este vorba despre Syntrichia caninervis, despre care testele au arătat că este capabil să reziste la condiții asemănătoare celor de pe Marte, inclusiv secetă, niveluri ridicate de radiații și frig extrem.

În cadrul testelor, acesta și-a revenit, deși era aproape complet deshidratat. Și-a revenit și după ce a petrecut nu mai puțin de cinci ani la temperaturi de – 80 de grade Celsius și 30 de zile la – 196 de grade Celsius și chiar după ce a fost expus la raze Gamma, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Oamenii de știință au recreat condițiile de pe Marte - presiune, temperaturi, gaze și radiații UV - iar mușchiul a supraviețuit.

O astfel de plantă, spun autorii studiului, nici nu ar trebui crescută în sere pe Marte, ci chiar în sol, afară.

”Perspectivele unice obținute în studiul nostru pun bazele colonizării spațiului cosmic folosind plante selectate în mod natural și adaptate la condiții extreme de stres”, a anunțat echipa de oameni de știință.

”Privind spre viitor, ne așteptăm ca acest mușchi promițător să poată fi adus pe Marte sau pe Lună pentru a testa în continuare posibilitatea colonizării și creșterii plantelor în spațiul cosmic”, au mai spus cercetătorii.

ADVERTISING

Vezi și Secretul tardigradelor, cele mai rezistente organisme de pe Terra. S-a aflat cum supraviețuiesc în cele mai vitrege condiții


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇