O inscripție în piatră găsită la Ierusalim ar putea fi o chitanță veche de 2.000 de ani

O inscripție în piatră găsită la Ierusalim ar putea fi o chitanță veche de 2.000 de ani

O inscripție făcută în piatră, descoperită recent la Ierusalim, ar putea fi o chitanță de acum 2.000 de ani, din perioada romană timpurie, cred oamenii de știință.

Descoperirea a fost făcută în Cetatea lui David din Ierusalim, scrie Live Science. Fragmentul de piatră nu este mai mare de o palmă și arheologii cred că făcea parte dintr-un osuar sau cufăr funerar.

Sunt vizibile și acum pe piatră câteva nume și niște sume de bani, iar oamenii de știință cred că acestea reprezintă dovada unei activități financiare.

ADVERTISING

”La prima vedere, lista de nume și numere poate să nu pară mare lucru, dar chitanțele erau folosite, la fel ca în timpurile noastre, în scopuri comerciale, iar faptul că o astfel de chitanță a rezistat până în zilele noastre este o oportunitate rară care redă o imagine mai clară din viața de zi cu a Ierusalimului”, au transmis arheologii israelieni.

Lizibil pe chitanța de piatră este Shimon, un nume biblic popular în acea perioadă. După nume urmează litera ebraică mem, o abreviere a lui ma’ot, care în limba ebraică străveche înseamnă bani.

ADVERTISING

Patru alte inscripții ebraice scrise tot în piatră, de asemenea cu nume și cifre, au mai fost găsite în regiune, dar aceasta este prima descoperită la Ierusalim. După tipul scrierii și piatra folosită, oamenii de știință cred că aceasta a fost realizată în perioada sec. I î.Hr și sec I d. Hr..


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇