Descoperirea rară făcută într-un vechi templu egiptean. Are legătură cu horoscopul

Descoperirea rară făcută într-un vechi templu egiptean. Are legătură cu horoscopul

Astrologia și descoperirea constelațiilor au o istorie lungă și complexă și dovezi ale acestor preocupări apar din când în când. Cea mai nouă dovadă, în realitate veche de 2.000 de ani, a fost descoperită pe tavanul unui templu egiptean antic.

E vorba despre o serie spectaculoasă de picturi, care înfățișează cele 12 semne ale zodiacului, scrie Science Alert.

Pe lângă reprezentările zodiacului, lucrările de artă restaurate în magnificul Templu Esna din Egiptul de Sus, dedicat zeului Khnum, includ, de asemenea, reprezentări ale unor planete ale Sistemul Solar, cinci la număr, printre care Jupiter, Marte și Saturn.

ADVERTISING

„Reprezentările zodiacului sunt foarte rare în templele egiptene”, a declarat egiptologul Christian Leitz de la Universitatea din Tübingen din Germania.

zodii-templu-Egipt

„Zodiacul în sine face parte din astronomia babiloniană și nu apare în Egipt decât în vremurile Ptolemeice”, a mai explicat omul de știință.

Construcția Templului din Esna, la aproximativ 60 de kilometri sud de Luxor, a început în epoca ptolemeică, dar a continuat timp de mai multe secole. Mai există acum doar vestibulul, sau pronaosul, care a fost plasat în perioada romană, sub stăpânirea împăratului Claudius, între 41 și 54 d.Hr.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de părere că vestibulul era și piesa de rezistență a templului, motiv pentru care arheologii au lucrat cu minuțiozitate pentru a-l restaura și a-l readuce la strălucirea de odinioară.

Anul trecut, echipa a descoperit fresce superb pictate care o înfățișează pe zeița cu cap de vultur Nekhbet și pe zeița cu cap de șarpe Wadjet.

Templul lui Esna, au transmis arheologii, este unic prin gama de figuri care îi acoperă pereții și păstrarea culorilor.

Chiar și în mijlocul acestei abundențe de figuri colorate, reprezentarea semnelor zodiacale este o surpriză neașteptată. Se crede că grecii antici au introdus zodiacul în Egipt și părea să devină foarte popular, dar numai în anumite contexte.

ADVERTISING

„Zodiacul a fost folosit pentru a decora morminte și sarcofage private și a fost de mare importanță în textele astrologice, precum horoscoapele găsite pe cioburi de ceramică”, spune și egiptologul Daniel von Recklinghausen de la Universitatea din Tübingen.

„Cu toate acestea, este rar în decorarea templului: în afară de Esna, au mai rămas doar două versiuni complet conservate, ambele din Dendera”, mai spun cercetătorii.

În urmă cu câțiva ani, lucrările la templu au scos la iveală, pentru prima dată, numele egiptene antice pentru constelații, cum ar fi Mesekhtiu (Carul Mare), Sah (Orion) și o constelație necunoscută anterior Apedu n Ra – 'Gâștele' lui Ra”. Acum au ieșit la iveală și aceste noi reprezentări, iar cele mai multe dintre ele sunt aceleași cu semnele zodiacale vestice folosite în prezent.

Alte decorațiuni includ „șapte săgeți” ale zeiței războinice cu cap de leu Sekhmet, mesageri care îi personificau mânia și puteau aduce fie protecție, fie distrugere. Cercetătorii au identificat, de asemenea, și o serie de constelații folosite pentru a ajuta la indicarea orei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇