O enigmă a zoologiei a fost descifrată: unde e capul stelei de mare?

O enigmă a zoologiei a fost descifrată: unde e capul stelei de mare?

Timp de secole, oamenii s-au întrebat unde este capul unei stele de mare. După ce au cartografiat genele stelelor de mare, cercetătorii au acum un răspuns.

Iar răspunsul este că steaua de mare are nu un cap, ci mai multe. Unul se află în centrul corpului, iar fiecare membru conține și câte un cap, relatează Business Insider.

Este un mister care „data de la începuturile zoologiei”, a explicat Laurent Formy, cercetător post-doctoral la Stanford School of Humanities and Sciences, autorul principal al studiului publicat în revista Nature.

ADVERTISING

Potrivit autorului studiului, a durat atât de mult pentru a rezolva acest mister pentru că stelele de mare sunt foarte diferite de orice altă specie. Multe specii - precum insectele, reptilele, păsările și mamiferele - inclusiv oamenii - au ceea ce se numește simetrie bilaterală, ceea ce înseamnă că sunt simetrice de-a lungul unei linii mediane.

Acest lucru i-a ajutat pe oamenii de știință să știe cu siguranță unde se află capul, trunchiul, membrele și așa mai departe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Stelele de mare, însă, nu au simetrie bilaterală. În schimb, au ceea ce se numește simetrie radială.

Când te uiți la o stea de mare, „nu există nimic care să semene cu capul. Pur și simplu, nu ai idee”, a mai declarat autorul studiului.

Dar după ce au analizat diferitele gene din membrele stelelor de mare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că acestea era în mare parte gene ce trădau existența capului.

Genele asociate în mod obișnuit cu trunchiul unui animal erau absente în stele de mare. Întregul plan al stelelor de mare „este aproximativ echivalent cu capul în alte grupuri de animale”, a explicat și Jeff Thompson, lector la Universitatea din Southampton și coautor al studiului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇