Au fost descoperite fosilele intacte ale unor viețuitoare cu trei ochi și creier vizibil

Au fost descoperite fosilele intacte ale unor viețuitoare cu trei ochi și creier vizibil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au anunțat descoperirea unor fosile vechi de jumătate de miliard de ani, în care sistemul nervos și creierul s-au conservat perfect. Mai mult, viețuitoarele în cauză aveau un al treilea ochi.

Muzeul Regal Ontario, din Canada, a anunțat că nu doar o astfel de fosilă a fost găsită, ci 84! Descoperirea a fost făcută în Șistul Burgess, din Canada, o zonă în care, de-a lungul timpului, au fost găsite numeroase forme de viață bizare, care nu seamănă cu nimic din ziua de azi.

Fosilele găsite acum sunt ale unui prădător marin numit Stanleycaris hirpex, din care, până acum, s-au găsit doar fragmente, se arată într-un raport publicat de jurnalul Current Biology. Din acest motiv nici nu se știa până acum că aceste viețuitoare aveau trei ochi.

ADVERTISING

Cea mai pregnantă trăsătură este, de departe, cel de-al treilea ochi, situat central, pe partea din față a capului. Însă paleontologii sunt entuziasmați și de creierul intact.

„Deși creierele fosilizate din perioada Cambriană nu sunt noi, această descoperire se remarcă prin calitatea uimitoare a conservării și numărul mare de exemplare”, a declarat Joseph Moysiuk, doctorand la Universitatea din Toronto.

”Parcă ne-am uita la un animal care a murit ieri

„Putem desluși chiar și detalii fine, cum ar fi centrele de procesare vizuală care servesc ochii și urmele de nervi care intră în apendice. Detaliile sunt atât de clare încât parcă ne-am uita la un animal care a murit ieri”, spune Moysiuk, citat de IFL Science.

ADVERTISING

Stanleycaris a fost un Radiodont, un ordin de animale dispărute ale căror rude vii cele mai apropiate sunt artropodele: păianjenii, scorpionii și crabii potcoavă.

Din acest ordin făceau parte și unii dintre cei mai înfricoșători prădători ai Cambrianului, cum ar fi Titanokorys și Anomalocaris.

Specimenele ale căror fosile au fost găsite acum aveau cel mult 8 centimetri lungime, ceea ce le face cele mai mici din acest ordin găsite vreodată.

„Aceste fosile sunt precum Piatra din Rosetta, ajutând la legarea trăsăturilor radiodonților și ale altor artropode fosile timpurii cu omologii lor din grupurile supraviețuitoare”, a mai declarat Moysiuk.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇