Insomniile ocazionale sau trezirile în toiul nopții pot fi frustrante și cauza de oboseală a doua zi, dar există niște trucuri care pot ajuta în astfel de situații.
Dacă te-ai trezit și ai probleme în a adormi la loc, poți încerca unul dintre următoarele trucuri, despre care specialiștii spun că funcționează.
Nu mai număra oile! Contrar mitului popular, număratul oilor nu te va adormi mai repede.
„E prea banal, iar mintea începe să zboare spre griji legate de somn”, explică dr. Eidn Mahmoudzadeh, medic generalist în Manchester, conform The Guardian.
În schimb, optează pentru o provocare cognitivă: numără descrescător de la 100 sau încearcă „amestecul cognitiv”: alege un cuvânt (de exemplu tort) și enumeră cât mai multe cuvinte care încep cu fiecare literă a sa.
Ascultă ceva familiar. Deși telefoanele mobile nu sunt ideale lângă pat, pot fi utile pentru redarea unor materiale audio care știi că ar putea ajuta, care îți induc starea de relaxare.
Poți asculta un audiobook cunoscut, care știi că te relaxează, sau o voce care te liniștește, un podcast. Și radioul poate avea același efect, mai ales dacă optezi pentru un post oarecum monoton și pentru volum mic.
Totuși, dacă te trezești în timpul nopții, nu verifica ora. „Asta activează anxietatea și te menține treaz”, avertizează dr. Mahmoudzadeh.
Ai grijă la temperatură. Temperatura optimă pentru somn este de aproximativ 18 grade Celsius. Dacă îți este prea cald, mai ales din cauza dezechilibrelor hormonale (menopauză, ciclu menstrual), folosește un ventilator, calcă pe gresia rece sau bea apă. Alternarea senzației de rece și cald, precum dezvelitul și învelitul rapid, pot funcționa ca un „reboot” al corpului.
În egală măsură, tehnicile de respirație ajută la reducerea stresului și inducerea somnului. Încearcă „respirația în cutie” (inspiri 4 secunde, ții 4, expiri 4, ții 4) sau metoda 4-7-8.
De asemenea, vizualizările detaliate, precum imaginarea unui loc liniștit sau a unei activități familiare, pot distrage mintea de la ideea că îți e imposibil să adormi.