Gripa sezonieră a pornit de la un pește? Descoperirea făcută în corpul unui sturion

Gripa sezonieră a pornit de la un pește? Descoperirea făcută în corpul unui sturion

O echipă de cercetători de la Universitatea din Sydney este convinsă că la originea gripei sezoniere stau peștii. Oamenii de știință au descoperit un virus vechi al gripei în corpul unui sturion care a trăit în urmă cu 600 de milioane de ani.

Cercetătorii au căutat într-o bază genetică de date a peştilor orice virus înrudit cu gripa. Și au găsit un astfel de virus în intestinul unui sturion siberian, scrie New Scientist.

Ulterior, comparând secvenţa genetică a virusului din acest sturion cu toate tulpinile cunoscute, s-a descoperit că este similar cu o variantă extrem de veche. Astfel, oamenii de știință au concluzionat că familia virusurilor gripale își are originea în pești.

ADVERTISING

Ulterior, virusul a ajuns să infecteze multe vertebrate, inclusiv oameni, păsări, pisici, balene și delfini.

"Virusul găsit de noi în sturion nu are aceeaşi formă ca cel original, ci, mai degrabă, aşa cum ne-am aştepta ca forma sa ancestrală să arate", a declarat Mary Petrone, cea care a coordonat studiul.

"Înţelegerea evoluţiei virusului gripal este extrem de importantă, pentru că ne dă o perspectivă asupra modului în care trece de la o gazdă la alta, şi să ne ajute în detectarea următorului virus cu potenţial pandemic", a mai spus omul de știință.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇