Cercetătorii au reușit să readucă la viață, după zeci de mii de ani de ”hibernare”, o serie de virusuri antice prinse în permafrostul siberian încă din epoca glaciară. Printre acestea se află și unul vechi de 48.500 de ani, au anunțat ei.
În timp ce cercetarea pare, fără îndoială, riscantă, echipa de oameni de știință anunță că era un pas obligatoriu de făcut, în contextul în care ne confruntăm cu dezghețarea permafrostului și schimbările climatice. Astfel de fenomene vin la pachet cu pericole pe care e greu altfel să le intuim.
Printre virusurile trezite la viață se află trei provenite dintr-o probă veche de 27.000 de ani de excrement de mamut congelat și o bucată de permafrost care conținea o cantitate mare de lână de mamut.
Alte două virusuri noi au fost izolate din conținutul stomacal înghețat al unui lup siberian, scrie IFL Science.
Aceste virusuri infectează amibe, iar experimentele experimentele realizate de oamenii de știință de la Universitatea Aix-Marseille din Franța au indicat că aceste vechi forme de viață au încă potențialul de a fi agenți patogeni infecțioși.
Echipa a introdus virusurile într-o cultură de organisme vii, arătând că acestea sunt încă capabile să invadeze o celulă și să se reproducă.
Este și cazul virusului vechi de 48.500 de ani, despre care se crede că este cel mai vechi readus la viață până acum.
”48.500 de ani este un record mondial”, a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre autorii lucrării și profesor de genomică și bioinformatică la Școala de Medicină a Universității Aix-Marseille.