Dovada că virusurile pot fi și benefice: Ajută la o mai bună dezvoltare, acționând ca un vaccin

Dovada că virusurile pot fi și benefice: Ajută la o mai bună dezvoltare, acționând ca un vaccin

Plantele, ba chiar și ciupercile, pot fi infectate cu virusuri, adesea asta însemnând sfârșitul vieții lor. Totuși, există virusuri care nu numai că nu fac rău, dar chiar pot deveni adevărați protectori, acționând ca niște vaccinuri și ajutând la o mai bună dezvoltare.

Rapița, cea care dă un ulei atât de sănătos, poate fi infectată de o sumedenie de patogeni. Cea mai mare amenințare pentru ea este ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, care poate să o ucidă în doar câteva zile. Pur și simplu, nu există vreun tip de rapiță rezistent la acest patogen, arată IFL Science.

ADVERTISING

Numai că oamenii de știință de la Universitatea Huazhong din China au descoperit că, atunci când intră în ecuație și virusul SsHADV-1, lucrurile iau o cu totul altă întorsătură.

Când ciuperca S. sclerotiorum este infectată cu acest virus, nu mai este letală pentru planta gazdă. Ciuperca infectează planta, dar nu o mai ucide, întărindu-i chiar sistemul imunitar și ajutând-o să crească mai bine și mai repede.

Infectată atât cu ciuperca menționată, cât și cu virusul SsHADV-1, rapița crește cu 18% mai mare decât în lipsa celor două, iar semințele rezultate sunt cu 7-15% mai multe.

ADVERTISING

Citește și Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea toate virusurile de pe pământ

”Așa cum ne vaccinăm copiii, protecția este pe viață”, explică profesorul Daohong Jiang, de la universitatea menționată.

Practic, când ciuperca este infectată cu virusul, ea recunoaște planta ca fiind ”casă” și nu o mai ucide. Ciuperca, în sine, se dezvoltă mai greu, dar trăiește mult mai mult, adesea tot atât de mult ca planta gazdă. Se creează o simbioză neașteptată, de pe urma căreia au de câștigat agricultorii și, în final, toată lumea.

ADVERTISING

Vezi și Mai rău ca în filmele de groază: O ciupercă preia controlul asupra insectelor zombie și le obligă să infecteze alte insecte


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇