Dovada că vechii egipteni încercau să trateze cancerul încă de acum 4.000 de ani

Dovada că vechii egipteni încercau să trateze cancerul încă de acum 4.000 de ani

Două cranii datând din perioada Egiptului antic, aflate în prezent în colecția Universității Cambridge, prezintă dovezi certe că medicii din acele vremuri încercau să trateze cancerul.

Afirmația aparține unui grup de cercetători din Germania, Marea Britanie și Spania și a fost publicată într-un raport apărut în jurnalul Frontiers in Medicine.

Craniile, aparținând unui bărbat cu vârsta de 30-35 de ani și unei femei a cărei vârstă depășea 50 de ani, au fost datate la circa 4.345 – 4.687 de ani, respectiv 2.343 – 2.663 de ani.

ADVERTISING

Ele prezintă nu doar leziuni canceroase, afirmă specialiștii, ci și incizii care indică intervenția medicilor, în încercarea lor de a înțelege și trata cancerul.

Sunt, practic, cele mai vechi dovezi directe ale unor tentative de a trata leziunile canceroase, spun oamenii de știință, conform Euronews. Un semnal clar că medicii egipteni din acea vreme cunoșteau și identificaseră deja această afecțiune.

Mai mult, legat de unul dintre cranii, cel al femeii, specialiștii spun că tratamentul primit la vremea respectivă s-a dovedit eficient. Fatală s-a dovedit o tumoră malignă uriașă care a dus, în ciuda intervenției medicilor, la distrugerea bolții craniene.

ADVERTISING

Deși sunt rezervați cu privire la incidența cazurilor de cancer din antichitate, având în vedere că resturile osteologice sunt rare, autorii studiului sunt de părere că, foarte probabil, o astfel de maladie era comună în trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇