Dovada că sacrificiile umane erau o practică larg răspândită cândva în Europa

Dovada că sacrificiile umane erau o practică larg răspândită cândva în Europa

Un grup de arheologi din Franța și Germania a găsit recent dovezi că sacrificiile umane nu erau ceva neobișnuit în neolitic în Europa.

Aceștia au descoperit rămășițele a trei femei care au fost înhumate împreună, acum circa 5.500 – 6.000 de ani, în situl de la Saint-Paul-Trois-Châteaux din sud-estul Franței.

Ceea ce i-a frapat pe oamenii de știință a fost poziția neobișnuită a scheletelor, scrie Phys.rog.

Felul în care au fost găsite rămășițele lor amintește de incaprettamento, o tehnică folosită de organizațiile mafiote pentru intimidarea prizonierilor. În astfel de situații, victimele sunt legate de picioare, de mâini și de gât, astfel încât, dacă se zbat, să se sufoce singure.

ADVERTISING

Două dintre femei par să fi fost ucise pe loc, în timp a treia ar fi fost îngropată de vie, cred oamenii de știință.

Specialiștii au căutat cazuri similare și, spre surpriza lor, au descoperit circa 20 de situri neolitice, răspândite din Spania și până în estul Europei, în care cei înhumați au fost supuși acelorași tratamente. Cele mai vechi datează de acum circa 7.400 - 6.800 de ani.

Pentru că e clar că la Saint-Paul-Trois-Châteaux nu a fost vorba despre ceva singular, autorii studiului sugerează că, mai degrabă, ar fi vorba despre un ritual răspândit în mai toată Europa acelor timpuri.

ADVERTISING

Mai mult, ei susțin că au identificat gravuri mezolitice într-o peșteră din Italia, Grotta dell'Addaura din Sicilia, care descriu scene ce înfățișează sacrificii umane, similare cu cele descoperite în Franța. Acesta nu este decât un argument în plus în favoarea unei practici cu răspândire continentală, mai spun ei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇