Dinozaurii carnivori ieșeau din ouă pregătiți să vâneze. Copii în miniatură ale unor mașini de ucis!

Oamenii de știință au găsit pentru prima dată rămășițe embrionare ale unor dinozauri carnivori, precum celebrul T. Rex. Analizarea acestora a dus la o singură concluzie: puii de dinozaur erau gata să vâneze imediat ce veneau pe lume.

Fosilele găsite provin de la două specii din grupul numit tiranozauri, prădători de vârf în Asia și America de Nord în perioada Cretacic până spre sfârșitul erei dinozaurilor, după cum arată Reuters.

Oasele au indicat că puii erau mai mari decât oricare alt dinozaur abia venit pe lume, măsurând în lungime circa un metru, cât un câine de talie medie din prezent. Acești pui au eclozat cel mai probabil din ouă uriașe, posibil de peste 43 cm, cât măsoară cele mai mari ouă de dinozaur descoperite până acum.

ADVERTISING

Printre fosilele studiate se află un maxilar vechi de aproximativ 77 de milioane de ani, cu o lungime de aproximativ 3 cm, găsit în Montana (SUA). Se crede că acesta a aparținut unui specimen de Daspletosaurus.

A mai fost studiată și o gheară, veche de aproximativ 72 de milioane de ani, care provine din provincia Alberta (Canada) și ar aparține unei specii numite Albertosaurus.

Ambii sunt veri ceva mai mici ai Tyrannosaurus rex. Cei mai cunoscuți tiranozauri au depășit 12 metri în lungime și 8 tone în greutate.

ADVERTISING

Oamenii de știință au fost uimiți de cât de semănătoare erau oasele embrionare cu cele ale tiranozaurilor adulți. În plus, exemplarele de la care provin fosilele aveau dinți funcționali.

„Deși nu putem obține o imagine completă, ceea ce putem vedea arată foarte asemănător cu adulții”, a spus paleontologul Universității din Edinburgh, Greg Funston, autorul principal al cercetării publicată în Canadian Journal of Earth Sciences

Citește și Cum arăta Antarctica acum 50 de milioane de ani? Păsări imense, cum nu mai există azi, zburau deasupra ei

ADVERTISING

În concluzie, el a afirmat că se pare că tiranozaurii s-au „născut gata de vânătoare, posedând deja unele dintre adaptările cheie care le-au permis mușcături puternice. Astfel, este probabil să fi fost capabili să vâneze destul de repede după venirea pe lume, dar avem nevoie de mai multe fosile pentru a spune exact cât de repede se întâmpla asta”.

Vezi și Acestea sunt primele animale care au hibernat! Când a apărut această adaptare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇