Descoperirea dintr-un sertar! O reptilă marină preistorică, de două ori mai mare decât o balenă ucigașă

Descoperirea dintr-un sertar! O reptilă marină preistorică, de două ori mai mare decât o balenă ucigașă

Cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth, Anglia, au descoperit, culmea, într-un muzeu, fosilele unei noi specii de reptilă marină preistorică, care ar fi putut avea de două ori dimensiunea unei balene ucigașe.

Rămășițele unui exemplar din specia Pliosauroidea au fost descoperite întâmplător de către profesorul David Martill și doctorandul Megan Jacobs, în timp ce vizitau Muzeul Abingdon County Hall, din Oxfordshire, Anglia. Cei doi au vizitat inițial muzeul ca să fotografieze un schelet de ihtiozaur, dar au găsit ceva neașteptat și chiar mai spectaculos într-un sertar.

ADVERTISING

„Dave a deschis sertarul, iar înăuntru era o coloană vertebrală uriașă. Am scos-o, am aruncat o privire și am ajuns la concluzia că nu era un dinozaur, ci o reptilă marină uriașă”, a declarat Jacobs pentru BBC, conform IFL Science.

Pliosauroizii au fost prădători marini mari și înfricoșători, care au trăit în perioada Jurasicului târziu, în urmă cu 145 - 152 de milioane de ani. Aceste bestii marine aveau capete masive și gâturi scurte, iar corpul era în formă de lacrimă.

Aveau dinți înfricoșători, precum cei ai unui T. rex, care ieșeau din fălci așa cum se întâmplă la crocodilii moderni.

ADVERTISING

Descoperirile de până acum sugerau că Pliosauroizii măsurau 6 - 7 metri. Noua descoperire ar putea schimba ceea ce se știa.

La muzeu au fost găsite, în total, patru fosile, toate aparținând acestei specii, despre care se crede că este una necunoscută până acum. Toate fosilele au fost descoperite în formațiunea Kimmeridge Clay, de pe valea fluviului Tamisa, în Oxfordshire, care datează din perioada Jurasicului.

După ce au efectuat scanări topografice ale vertebrelor, cercetătorii au calculat că această specie de Pliosauroid ar fi putut avea o lungime cuprinsă între 9,8 și 14,4 metri.

ADVERTISING

„Noul material, deși fragmentar, este o dovadă clară a existenței unei specii de Pliosauroid cu adevărat gigantică, în Jurasicul târziu”, au anunțat autorii studiului.

Potrivit acestora, Pliosauroizii au fost reptile marine prădătoare extrem de mari și comparabile ca mărime cu mulți dintre cei mai mari prădători acvatici de astăzi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇