Zeci de fosile ale unor creaturi preistorice, descoperite întâmplător într-o pădure pietrificată

Zeci de fosile ale unor creaturi preistorice, descoperite întâmplător într-o pădure pietrificată

Un pădurar care se plimba printr-o pădure din California a descoperit întâmplător un tezaur de fosile preistorice, printre acestea numărându-se un craniu de mastodont perfect conservat și rămășițele unui somon monstruos, care, cândva, a cântărit aproape 200 de kilograme.

Acesta se plimba prin zonă, în apropiere de Râul Mokelumne, în Munții Sierra, la sud-est de Sacramento, când i-a atras atenția ceva ce arăta ca lemnul, însă era neted ca piatra. Și-a dat seama că avea de-a face cu rămășițele unui copac pietrificat.

ADVERTISING

„Am dat peste un copac pietrificat. Acest copac era parțial încastrat în sedimente și, pentru că un capăt era expus, am putut să observ chiar inelele copacului de la interior”, a explicat Greg Francek, conform Live Science.

Privind cu atenție împrejur și-a dat seama că nu era singurul astfel de copac din zonă.

Francek s-a întors în următoarele săptămâni pentru a cerceta zona, descoperind și fosilele de vertebrate. Imediat, pădurarul a luat legătura cu mai mulți paleontologi și geologi.

Oamenii de știință au descoperit rămășițe a zeci de specii de fosile, situl fiind vechi de 10 milioane de ani.

ADVERTISING

Citește și Cum arăta Antarctica acum 50 de milioane de ani? Păsări imense, cum nu mai există azi, zburau deasupra ei

Echipa a descoperit întâi vârful unui os sidefiu. Pe măsură ce au continuat să sape în jur, cercetătorii au dezgropat o pereche de fildeși, dinți și un craniu de mastodont, toate fiind perfect conservate.

În decurs de un an s-au descoperit sute de specimene de animale, toate într-o pădure de 600 de copaci pietrificați. Printre speciile găsite de cercetători s-au numărat pești gigantici, strămoșii somonului din zilele noastre, o cămilă dispărută, de mărimea unei girafe, mastodontul, dar și un strămoș al elefanților.

ADVERTISING

Oamenii de știință au mai găsit rămășițe de rinoceri, țestoase uriașe, cai și tapiri. Oasele acestor creaturi preistorice au fost cel mai probabil aduse în regiune de inundații și erupții vulcanice.

În perioada în care aceste creaturi trăiau, zona era acoperită de o pădure de stejari înconjurată de un ocean antic.

Vezi și Acestea sunt primele animale care au hibernat! Când a apărut această adaptare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇