De ce au masculii proboscis nasurile așa de mari?

De ce au masculii proboscis nasurile așa de mari?

Dintre toate speciile de mamifere, maimuțele proboscis sunt, poate, cele mai ciudate. În timp ce femelele au nasul ascuțit, masculii au nasul mare, aproape disproporționat. Acum, oamenii de știință au descoperit și de ce.

După ce au scanat în 3D mai multe cranii de maimuță, oamenii de știință de la Universitatea Națională din Australia au ajuns la concluzia că nasurile mari și inestetice ale masculilor joacă un rol fundamental în atragerea unei partenere de sex feminin.

Practic, nasul masculilor din această specie a evoluat astfel pentru a le permite să emită zgomote mai puternice și mai profunde. Forma cavității nazale la masculii din această specie le permite acestora să emită țipete și răgete puternice, indicând o sănătate și un statut superior potențialelor partenere. Această abilitate îi ajută pe masculi să își afirme dominația și să își sporească șansele de reproducere, scrie New Scientist.

ADVERTISING

Se crede că evoluția acestor nasuri mărite a fost influențată de habitatul maimuțelor din insula Borneo, unde vegetația densă împiedică vizibilitatea. În acest mediu, chemările nazale puternice joacă un rol vital în comunicarea dintre membrii speciei, în special între masculi.

Potrivit autorului studiului, dr. Katharine Balolia, ”este posibil ca femelele să fi început să găsească nasurile mari atractive din punct de vedere vizual pentru alegerea partenerului, deoarece reprezintă un semn onest de sănătate și dominație”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇