Cum și când a apărut umorul? Ce-a descoperit un studiu realizat pe primate

Cum și când a apărut umorul? Ce-a descoperit un studiu realizat pe primate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai toate primatele, printre care cimpanzeii (inclusivbonobo), urangutanii sau gorilele, se antrenează în activități care par să fie premise ale umorului, a arătat un studiu recent.

Toate aceste specii de primate adoră să se gâdile reciproc, să se tachineze, să se împingă, să își fure mâncarea în joacă fără alt scop decât acela de a se amuza, susține o echipă de cercetători din cadrul departamentului de antropologie de la Universitatea din Los Angeles, California, autorii studiului publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

ADVERTISING

Este pentru prima dată când un studiu analizează toate aceste comportamente și le corelează cu simțul umorului tipic omului.

Specialiștii au analizat atent 34 de primate din speciile amintite, subiecții fiind de la grădini zoologice din întreaga lume. Nu mai puțin de 75 de ore de observații video au fost strânse, scrie The Independent.

Astfel, din 284 de evenimente ce pot fi considerate tachinări între primate, 129 întruneau criteriile pentru a trece ca fiind provocatoare și jucăușe. Este cert, susțin autorii studiului, că individul care inițiază astfel de acțiuni așteaptă un răspuns, după cum își privește fix „victima” farsei.

ADVERTISING

În cazul în care aceasta nu răspunde, cel care tachinează fie repetă acțiunea, fie o amplifică. Iar acest comportament este vizibil la toate speciile de primate studiate. Dat fiind faptul că tiparul comportamental este unul comun, teoretic, acesta trebuie să fi apărut la un strămoș comun, susțin specialiștii americani. Unul care a trăit acum 13 milioane de ani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇