Astronomii au calculat când va distruge Soarele Pământul

Astronomii au calculat când va distruge Soarele Pământul

Oricât am vrea să credem că Pământul va fi veșnic, realitatea nu stă deloc așa. Astronomii din cadrul misiunii Gaia, a Agenției Spațiale Europene, au calculat când va distruge Soarele Pământul.

Aceștia au creat recent o cronologie detaliată a vieții Soarelui, pe baza observațiilor altor stele asemănătoare din galaxia Calea Lactee, scrie PHYS.org.

Studiile anterioare au arătat că masa unei stele rămâne relativ stabilă odată cu vârsta, dar temperatura se schimbă semnificativ, pe măsură ce apar modificări în procesul de fuziune nucleară care are loc în miez.

ADVERTISING

Soarele este o stea din clasa G. Oamenii de știință estimează că are o vechime de aproximativ 4,57 miliarde de ani, iar temperatura la suprafață este de 5.772 de grade Kelvin.

Făcând o analogie cu alte stele de același tip, astronomii au ajuns la concluzia că Soarele va atinge încălzirea maximă la o vârstă de 8 miliarde de ani. Apoi, pe măsură ce hidrogenul a fost transformat și consumat, cercetătorii se așteaptă ca Soarele să se transforme într-o gigantă roșie, nu va mai produce căldură prin fuziune nucleară, se va răci și se va micșora.

ADVERTISING

Asta se va întâmpla în 10-11 miliarde de ani și, practic, acesta este momentul când Soarele pe care îl cunoaștem și care ne ține în viață va muri.

Miezul său va deveni instabil și pe măsură ce acest lucru se întâmplă straturile exterioare vor începe să se expandeze și vor înghiți Mercur și Venus. În plus, vânturi solare puternice vor lovi Pământul, distrugându-i câmpul magnetic care generează atmosfera.

Însă, deși este o perspectivă înfricoșătoare pentru orice ființă va trăi la acel moment, nu sunt foarte multe șanse ca omenirea să mai fie prin zonă.

ADVERTISING

Cercetătorii de la Advancing Earth and Space Science avertizau încă din 2013 că, din cauza încălzirii globale accelerate, în aproximativ un miliard de ani oceanele Pământului se vor fi evaporat. La acel moment, căldura emisă de Soare va fi cu 10% mai mare decât în prezent.

Astronomii menționează că vor continua să lucreze la catalogul stelelor asemănătoare soarelui din galaxia Calea Lactee. Observațiile acestor obiecte vor permite o mai bună înțelegere a proprietăților și a viitorului probabil al Soarelui nostru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇