O sondă NASA, având la bord 56,70 de grame de praf de pe suprafața asteroidului Bennu, și-a început deja călătoria spre Pământ.
Este vorba despre sonda OSIRIS-Rex, care aduce aproape 60 de grame de sol de pe asteroid, cea mai mare cantitate de sol ”străin” colectată după misiunile Apollo, conform Science Alert.
Dacă totul va decurge conform planului, sonda va înconjura de două ori Soarele, înainte de a se apropia de Terra. Odată ajunsă la 10.000 de km depărtare de noi, o capsulă în care se află solul va fi detașată și eliberată, aceasta fiind așteptată să cadă pe Pământ, în deșertul UTAH, în 24 septembrie 2023. Capsula va fi încetinită în călătoria sa spre Terra de un sistem de parașutare.
În cele din urmă, va ajunge la Centrul Spațial Johnson (JSC) al Agenției Spațiale din Houston.
Mostra, din care va fi studiată doar o mică porțiune, 25%, restul urmând să fie păstrat pentru generațiile viitoare, care o vor analiza cu tehnologii neinventate încă, va ajuta oamenii de știință să afle dacă asteroidul a interacționat cu apa la un moment dat, oferind și informații prețioase legate de formarea Sistemului Solar. În plus, ne va ajuta să înțelegem și cum a devenit Pământul o planetă locuibilă.
Vezi și