De doi ani sonda OSIRIS-REx culege informații de pe asteroidul Bennu. Recent, după ce au fost analizate mostrele prelevate de pe asteroid, au fost identificate molecule organice necesare vieții, anunță NASA.
Sonda a ajuns pe orbita Bennu în decembrie 2018 și, de atunci, își folosește gama de instrumente pentru a afla cât de mult poate despre asteroid, relatează Science Alert. Informațiile oferite până acum de către OSIRS-REx au dus la publicarea a nu mai puțin de șase lucrări în revistele Science și Science Advances.
„Nava spațială studiază asteroidul de aproape doi ani”, a spus astronomul Joshua Emery, de la Universitatea Arizona de Nord, SUA și membru al echipei științifice OSIRIS-REx. „Bennu s-a dovedit a fi un mic asteroid fascinant și ne-a oferit multe surprize”, mai spune acesta.
Bennu, practic o grămadă de grohotiș, s-ar fi format atunci când un obiect mai mare s-a rupt și cel puțin o parte din materialul acestuia s-a reunit. În cazul lui Bennu, forma pe care a luat-o este cea a unui diamant brut, cu o creastă pronunțată la ecuator.
Acum, oamenii de știință implicați în misiune spun că au găsit dovezi ale prezenței apei în trecutul misterios al lui Bennu, până acum doar bănuită.
Studiul, condus de Amy Simon de la Centru Goddard al NASA, a confirmat prezența materialelor organice și pe bază de carbon, răspândite pe toată suprafața asteroidului. Aceasta este prima detectare concretă a acestor molecule într-un asteroid din apropierea Pământului.
Descoperirea vine ca o certificare a ipotezelor conform cărora asteroizii și meteoriții ar fi putut transporta cel puțin unele ingrediente pentru viața de pe Pământ.
Vezi și Un meteorit ''curcubeu'' descoperit în Costa Rica, ar putea conţine ''cărămizile vieţii''