A fost descoperită cea mai apropiată pereche de găuri negre supermasive

A fost descoperită cea mai apropiată pereche de găuri negre supermasive

Astronomii au descoperit două găuri negre supermasive la numai 89 de milioane ani-lumină depărtare, în galaxia NGC 7727. E doar o chestiune de timp până ce acestea se vor uni, devenind o gaură neagră imensă, spun aceștia.

Este cel mai apropiat sistem binar de acest fel descoperit până în prezent, mai spun oamenii de știință, conform Science Alert.

„Aceasta este prima oară când găsim două găuri negre supermasive atât de apropiate, cu o separare de mai puțin de jumătate față de recordul anterior”, a spus astronomul Karina Voggel, de la Observatorul Strasbourg din Franța.

ADVERTISING

Cele două găuri negre supermasive sunt mai apropiate una față de cealaltă decât orice alt sistem binar de găuri negre supermasive observat până acum de oameni, fiind separate de doar 1.600 ani-lumină.

Una dintre acele găuri negre supermasive, cea cu adevărat imensă, este de aproximativ 154 de milioane de ori mai mare decât masa Soarelui. Cealaltă gaură neagră, mult mai mică, are doar 6,3 milioane de mase solare. Doar una dintre aceste două găuri negre este activă, respectiv cea mică.

Deși cele două găuri negre supermasive sunt sortite să fuzioneze, asta va dura ceva timp, în jur de 250 milioane de ani, au mai explicat cercetătorii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇