Uniunea Europeană a îngheţat proiectul cu taxa digitală

Uniunea Europeană a îngheţat proiectul cu taxa digitală

Comisia Europeană a decis să îngheţe proiectul său privind introducerea unei taxe pe serviciile digitale, pe perioada negocierilor derulate sub auspiciile OECD cu privire la o impozitare mai echitabilă a multinaţionalelor.

Acestea ar urma să se finalizeze în octombrie, informează AFP.

"Reuşita acestui proces va necesita un impuls final din partea tuturor părţilor, iar Comisia s-a angajat să se concentreze pe acest efort. De aceea, am decis să luăm o pauză în munca noastră cu privire la o propunere de taxă digitală", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Daniel Ferrie.

Acesta a adăugat că Executivul comunitar va reanaliza situaţia la toamnă.

Sâmbătă, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a spus că prioritatea UE este implementarea acordului politic obţinut la nivelul G20 pentru o impozitare mai echitabilă a multinaţionalelor.

Anul trecut, cele 27 de state membre au ajuns la un acord fără precedent, pentru a împrumuta în comun 750 de miliarde de euro destinate unui fond care să combată recesiunea economică provocată de pandemia de COVID-19 şi, de asemenea, să răspundă la provocările create de schimbările climatice.

Împrumuturile în comun pentru fondul de redresare, care vor fi efectuate de Executivul comunitar în numele tuturor statelor membre, urmează să fie rambursate pe parcusul a 30 de ani, graţie noilor taxe denumite noi resurse proprii.

Aceste noi taxe nu au fost încă convenite, dar ar putea include taxe pe economia digitală, pe emisiile de CO2 sau pe importurile de bunuri fabricate pe baza tehnologiilor poluante.

Însă proiectul european vizând o taxă pe serviciile digitale a generat critici din partea autorităţilor americane, iar duminică secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a cerut UE să îşi revizuiască planul.

Vezi și Industria de software din România, îngrijorată de taxa digitală anunțată de Comisia Europeană: Va acționa ca o frână asupra inovării

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇