Nici roboții nu sunt feriți de valul de concedieri de la Google

Nici roboții nu sunt feriți de valul de concedieri de la Google

Valul recent de concedieri din industria tehnologică americană nu-i lovește doar pe angajații umani – acum îi afectează și pe roboți.

Google a închis o subsidiară care a creat și pregătit peste 100 de roboți care îndeplineau diverse sarcini administrative în sediile companiei, relatează Insider.

Obiectivul inițial al Everyday Robots a fost să creeze un robot "pentru uz general" care să poată îndeplini diverse sarcini în medii diferite. Roboții foloseau camere video și programe de învățare a limbii pentru a evalua mediul în care operau și a-și folosi brațele ca să ducă la îndeplinire sarcini simple.

ADVERTISING

Roboții curățau mesele din cafenea și selectau deșeurile reciclabile, deschideau ușile și înlocuiau scaunele lipsă, potrivit directorului departamentului de robotică Hans Peter Brandom. Ei folosesc modele lingvistice precum tehnologia din spatele ChatGPT pentru a putea înțelege comenzile verbale și le pot aduce angajaților gustări sau înțeleg ce trebuie să facă atunci când cineva îi roagă, de exemplu, să-l ajute să șteargă o pată.

Conducerile Google și Everyday Robots nu au răspuns solicitărilor presei de a lămuri viitorul roboților, dar un purtător de cuvânt al Google a confirmat pentru Wired că proiectul Everyday Robots nu mai fi un unul separat al companiei-mamă Alphabet, iar un număr neprecizat de angajați și tehnologia vor fi transferați.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai mulți foști angajați ai firmei de robotică au spus pentru Wired că decizia de închidere face parte din inițiativa mai largă de reducere a costurilor anunțată în ianuarie de directorul executiv al Google, Sundar Pichai.

Alphabet, compania mamă a motorului de căutare Google, a anunțat în ianuarie că va reduce 12.000 de posturi, la câteva zile după ce compania rivală Microsoft anunţase că va da afară 10.000 de angajaţi. Într-o notă internă transmisă personalului, directorul executiv al Alphabet, Sundar Pichai, a explicat că firma şi-a extins rapid forţa de muncă în ultimii ani "într-o realitate economică diferită de cea cu care ne confruntăm astăzi".

ADVERTISING

Amazon și Meta au anunțat încă din noiembrie concedieri masive. Grupul deținut de Jeff Bezos a decis să renunțe la 10.000 de angajați din funcţii corporative şi tehnologice, iar compania-mamă a platformei de socializare Facebook a hotărât concedierea a 11.000 de angajaţi, cea mai importantă reducere de personal din istoria sa.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇