Greșeala care a costat Google peste 100 de miliarde de dolari

Greșeala care a costat Google peste 100 de miliarde de dolari
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Acțiunile companiei-mamă Alphabet au pierdut peste 7%, reducând valoarea de piață a firmei cu 100 de miliarde de dolari (82 de miliarde de lire sterline), din cauza unei greșeli a chatbot-ului Google Bard, prevăzut cu inteligență artificială.

Un anunț publicitar menit să prezinte noul robot cu inteligență artificială îl arată pe acesta răspunzând incorect la o întrebare, scrie BBC.

În promovarea robotului, cunoscut sub numele de Bard, care a fost lansată luni pe Twitter, acesta a fost întrebat ce spune unui copil de nouă ani despre descoperirile făcute de telescopul spațial James Webb.

ADVERTISING

Acesta a oferit răspunsul că telescopul a fost primul care a fotografiat o planetă din afara sistemului solar al Pământului, când, de fapt, această piatră de hotar a fost revendicată de European Very Large Telescope în 2004 - o greșeală remarcată rapid de astronomi pe Twitter.

"De ce nu ați verificat acest exemplu înainte de a-l distribui?", a răspuns la tweet Chris Harrison, cercetător la Universitatea Newcastle.

Google AI chatbot Bard flubs an answer in ad

Investitorii au fost, de asemenea, dezamăgiți de o prezentare pe care compania a făcut-o despre planurile sale de a implementa inteligența artificială în produsele sale.

ADVERTISING

Google se află sub presiune încă de la sfârșitul anului trecut, când OpenAI, susținută de Microsoft, a dezvăluit noul software ChatGPT. Acesta a devenit rapid un succes viral pentru ușurința cu care a reușit să treacă examenele de la școlile de afaceri, să compună versuri de cântece și să răspundă la întrebări.

Săptămâna aceasta, Microsoft a declarat că o nouă versiune a motorului său de căutare Bing, care a rămas în urma Google de ani de zile, va utiliza tehnologia ChatGPT într-o formă și mai avansată.

ADVERTISING

Scepticii au avertizat că graba de a folosi această tehnologie ridică riscuri de erori sau de rezultate distorsionate, precum și probleme de plagiat.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că eroarea a evidențiat "importanța unui proces de testare riguros, lucru pe care îl demarăm săptămâna aceasta cu programul nostru Trusted Tester".

Luna trecută, Alphabet, compania mamă a Google, a eliminat 12.000 de locuri de muncă - aproximativ 6% din forța sa de muncă la nivel mondial - pe fondul disponibilizărilor efectuate de companiile de tehnologie de top.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇