Google și compania chineză Baidu au anunțat că lansează roboți conversaţionali bazați pe inteligenţă artificială (AI), după apariţia pe piaţă a software-ului american ChatGPT, care a creat mare vâlvă.
Chatbot-ul de la Google se numește Bard și va fi folosit de un grup de testeri înainte de a fi lansat public în următoarele săptămâni, a anunțat compania, potrivit BBC.
Bard este construit pe modelul lingvistic LaMDA, la care Google lucrează de mulţi ani. Gigantul tehnologic a anunțat, de asemenea, noi instrumente bazate pe inteligență artificială pentru actualul său motor de căutare.
Chatbot-urile sunt concepute pentru a răspunde la întrebări și pentru a găsi informații. ChatGPT este cel mai cunoscut exemplu.
„Bard încearcă să combine amploarea cunoștințelor lumii cu puterea, inteligența și creativitatea modelelor noastre lingvistice”, a scris șeful Google, Sundar Pichai, pe un blog.
Pichai a subliniat că dorește ca serviciile Google de inteligență artificială să fie „îndrăznețe și responsabile”, dar nu a explicat cum va fi împiedicat Bard să partajeze conținut dăunător sau abuziv.
Anunțul Google vine în urma speculațiilor conform cărora Microsoft este pe cale să adauge chatbot-ul ChatGPT la motorul său de căutare Bing, în urma unei investiții de mai multe miliarde de dolari.
ChatGPT poate răspunde la întrebări și poate genera discursuri, cântece, articole de marketing, articole de știri și eseuri ale studenților.
Și China îşi lansează propriul robot conversaţional
La rândul său, compania chineză Baidu, considerată un gigant în domeniul Internetului, a anunţat marţi lansarea în faza de teste a propriului robot conversaţional bazat pe inteligenţă artificială (AI).
O purtătoare de cuvânt a companiei Baidu a declarat pentru AFP că grupul chinez "ar trebui să poată termina în luna martie testele interne" care privesc robotul său conversaţional.
Denumit "Ernie Bot", el va fi pus apoi "la dispoziţia publicului larg" la o dată care nu a fost deocamdată precizată, a adăugat aceeaşi purtătoare de cuvânt.