Apple și Google vor să avertizeze utilizatorii când sunt urmăriți

Apple și Google vor să avertizeze utilizatorii când sunt urmăriți

Apple şi Google au anunţat luni că iPhone-urile şi telefoanele Android actualizate vor afişa alerte care avertizează utilizatorii că există un dispozitiv wireless de urmărire a locaţiei în apropiere, în cazul în care utilizatorul nu ştia că este urmărit şi doreşte să-l oprească, transmite CNBC.

Această decizie este cel mai recent semn că cele două platforme majore lucrează pentru a remedia dezavantajele dispozitivelor de urmărire wireless – cum ar fi AirTag al Apple – care pot fi utile pentru găsirea obiectelor pierdute sau furate prin afişarea locaţiei lor pe o hartă digitală, dar pot fi şi folosite de către infractori pentru a urmări oamenii.

ADVERTISING

Dispozitivele iPhone şi Android cu software actualizat vor primi un mesaj care le spune că un tracker Bluetooth „a fost găsit în mişcare cu tine”.

Utilizatorii pot cere ca trackerul să redea un sunet pentru a fi mai uşor de găsit şi să acceseze instrucţiuni despre cum să-l dezactiveze.

Când AirTag-urile au fost introduse pentru prima dată de Apple în 2021, au găsit rapid o audienţă printre utilizatori, care pot ataşa dispozitivele minuscule la chei, la bagaje sau chiar la maşină, permiţându-le să folosească reţeaua globală de dispozitive Apple şi semnalele Bluetooth aglomerate pentru a localiza rapid obiectele lor pierdute — de exemplu, bagajele înregistrate care nu au ajuns niciodată după un zbor.

ADVERTISING

Dar dispozitivele au fost folosite şi pentru infracţiuni, iar unele victime au spus că le-a fost strecurat un AirTag într-un bar aglomerat pentru a fi urmărite.

De atunci, Apple a colaborat cu Google pentru a integra alerte şi avertismente în iOS şi Android, pentru a reduce utilizarea abuzivă a infracţiunilor.

Alertele care avertizează în mod specific împotriva unui AirTag care călătoreşte cu utilizatorul au fost deja încorporate în Android.

De asemenea, AirTag este acum doar unul dintre multele trackere Bluetooth.

ADVERTISING

Apple şi Google permit companiilor terţe, cum ar fi Chipolo şi Motorola, să-şi construiască propriile dispozitive. Dar atunci când companiile terţe construiesc aşa-numitele dispozitive de urmărire a dispozitivelor pierdute ”Find My”, acestea trebuie să le creeze conform specificaţiilor Apple şi Google, care vor necesita acum alerte de urmărire nedorită.

Apple şi Google au spus că lucrează împreună pentru a crea o specificaţie publică a industriei pentru aceste tipuri de dispozitive de urmărire Bluetooth, dar, deşi standardul oficial nu este finalizat, ambele companii au implementat alertele în sistemele lor de operare, începând cu iOS 17.5 al Apple, care vor fi lansate luni, iar dispozitivele Android cu versiunea 6.0 sau mai nouă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇