Apple riscă o amendă de zeci de miliarde de dolari. UE consideră că își răpune ilegal concurența

Apple riscă o amendă de zeci de miliarde de dolari. UE consideră că își răpune ilegal concurența

Comisia Europeană acuză Apple că încalcă regulile concurenței din UE, pentru că îngreunează instalarea de aplicații din magazine alternative, mai exact solicită o taxă de 50 de cenți per descărcare de la companiile care au aplicații în App Store, dacă acestea au peste un milion de utilizatori.

Compania riscă o amendă de zeci de miliarde de dolari, dacă analiza Bruxelles-ului va confirma concluziile anchetei preliminare.

Este prima dată când autorităţile de reglementare ale UE folosesc noile norme digitale împotriva unui grup Big Tech, scrie Ziarul financiar, care citează FT.

ADVERTISING

Giganţii IT sunt obligaţi să se conformeze legii începând cu luna martie a acestui an.

Normele au fost concepute pentru a ajuta întreprinderile nou-înfiinţate, obligându-i pe puternicii "gardieni online" - dintre care majoritatea sunt companii americane - să îşi deschidă afacerile către concurenţă.

Autorităţile de reglementare de la Bruxelles sunt îngrijorate de restricţiile pe care Apple le impune asupra capacităţii dezvoltatorilor de a-şi "orienta liber clienţii", direcţionându-i către promoţii din afara App Store.

ADVERTISING

"Noul slogan al Apple ar trebui să fie "acţionează diferit". Astăzi luăm măsuri suplimentare pentru a ne asigura că Apple respectă normele DMA", spune Thierry Breton, comisarul UE pentru piaţa internă.

Dacă va fi găsit vinovat, producătorul iPhone riscă o sancţiune de până la 10% din veniturile sale anuale globale, ceea ce înseamnă că orice amendă s-ar putea ridica la zeci de miliarde de dolari.

Amenzile pot creşte până la 20%, în cazul în care infracţiunea se repetă, a declarat UE.

Apple susţine că respectă toate regulile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇