Ambasada Chinei în România acuză SUA de ”bullying gol și manipulare politică” și cere Bucureștiului să nu se lase influențat în politicile și legile 5G

Ambasada Chinei în România acuză SUA de ”bullying gol și manipulare politică” și cere Bucureștiului să nu se lase influențat în politicile și legile 5G

Ambasada României în China cere accelerarea dezvoltării și aplicării tehnologiei 5G și se opune ”ferm” excluderii unor companii de pe piața, așa cum cer americanii.

Într-un comunicat de presă remis duminică, Ambasada Chinei spune, referitor la proiectul de lege lansat de România, că speră ca țara noastră să își formeze propriile opinii pe acest subiect și să ”asigure nedeterioarea mediului de afaceri echitabil, drept, deschis și nediscriminatoriu”.

SUA, acuzate că atacă Huawei ”fără limite și scrupule”

În comunicatul citat, Ambasada acuză politicieni americani că, sub umbrela ”securității naționale”, atacă China și Huawei nejustificat și impun și partenerilor internaționali aceași politică.

ADVERTISING

”5G este o inovație comună a comunității internaționale. Ar trebui să accelereze dezvoltarea și aplicarea tehnologiei 5G prin cooperare interstatală spre beneficii comune. Din păcate, în ultima perioadă, politicienii americani individuali au generalizat folosirea conceptului de 'securitate națională'.

De la intervenția implementării 5G ale altor țări, la constrângerea publică a aliaților pentru a se supune voinței SUA de a exclude Huawei, acești politicieni americani individuali au folosit puterea națională pentru a o suprima pe Huawei la scară globală fără limită și scrupule, în scopul de a împiedica companiile chineze să câștige un avantaj în domeniul 5G.

Este vorba de bullying gol și o manipulare politică, pe care ne opunem cu fermitate. Așa-numitul slogan 'Nu este sigur' al SUA a fost scandat timp de doi ani, dar până acum nu s-a prezentat nicio dovadă. Oare nu se poate explica situația? Spre deosebire de propriile sale incidente cum ar fi programul PRISM și o serie de 'backdoor'. Deci până la urmă, care rețea este nesigură?

ADVERTISING

5G nu este în niciun caz o problemă a unei întreprinderi sau a unei industrii. Direcția politicii 5G a unei țări reflectă dacă această țară poate garanta siguranța investițiilor străine, dacă poate crea un mediu de afaceri echitabil, drept, deschis și nediscriminatoriu, având o semnificație importantă de 'indicator de direcție vânt' pentru mediul de investiții, imaginile internaționale ale unei țări", se arată în comunicat.

China cere încredere și recunoaștere reciprocă

Instituția transmite poziția țării, potrivit căreia cooperarea științifică și tehnologică trebuie să aibă la bază ”încredere și recunoaștere” reciprocă.

ADVERTISING

”Poziția Chinei cu privire la problema 5G este consecventă. Suntem dispuși să fim alături de alte țări pentru a susține principiile economiei de piață și a concurenței libere, pentru a promova schimburile și cooperarea științifică și tehnologică internațională și pentru a permite tehnologiei informaționale sigure, fiabile și de înaltă calitate să ofere un nou impuls pentru redresarea globală și o viață mai bună pentru popoarele tuturor țărilor.

Părțile ar trebui să promoveze un concept deschis și cooperant al securității cibernetice, să ia faptele și știința drept criterii de bază, să vadă riscurile de securitate 5G într-o manieră cuprinzătoare și obiectivă și să susțină eforturile, sub mecanismul și cadrul internațional reprezentativ și autoritar universal, de a discuta și formula standardele și regulile de securitate a rețelelor 5G printr-un proces multilateral transparent și inclusiv, să se stabilească un sistem de evaluare și certificare bazat pe încredere și recunoaștere reciprocă, să consolideze cooperarea între industriile din amonte și din aval de-a lungul lanțului industrial, stimulând încrederea în securitate 5G”, se mai arată în documentul citat.

Mesajul Chinei pentru politicienii de la București

Ambasada susține că atitudinea SUA încalcă principiile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care sunt aceleași și cu ale UE. Astfel, invocând bunele relații româno-chineze, se cere Bucureștiului ”să protejeze drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”.

”Concurența echitabilă este nucleul economiei de piață. Atât normele OMC, cât și reglementările UE respectă principiile egalității, corectitudinii, deschiderii și nediscriminării.

Ne opunem ferm excluderii unor companii specifice în domeniul 5G care nu se bazează pe tehnologie și standarde, ne opunem ferm politicilor și reglementărilor discriminatorii și exclusive care încalcă principiile pieței, normele economice și comerciale internaționale. Sperăm că toate țările vor respecta principiile economiei de piață și a concurenței libere și vor depune eforturi împreună pentru a menține un mediu favorabil pentru dezvoltarea 5G.

Depunem speranța că România poate observa intențiile politice ale țărilor relevante, să-și formuleze în mod independent și obiectiv propriile politici și legi 5G, să se asigure nedeterioarea mediului de afaceri echitabil, drept, deschis și nediscriminatoriu, să protejeze drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze în conformitate cu legea, menținând situația generală a cooperării economice și comerciale între China și România”, conchide comunicatul Ambasadei Chinei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇