3 strategii eficiente ca să asiguri securitatea datelor din companie

3 strategii eficiente ca să asiguri securitatea datelor din companie

În era digitală în care trăim, securitatea datelor a devenit o prioritate pentru orice companie. Descoperă în continuare cele mai bune strategii pentru protejarea informațiilor vitale ale firmei tale. Veți învăța cum să identifici amenințările la adresa datelor, să evaluezi nivelul de risc, să implementezi sisteme software de back-up, stocare în cloud și alte metode eficiente pentru organizarea adecvată a activităților de business. 

Identifică potențialele amenințări de data security 

Află care sunt principalele tipuri de amenințări la care datele pot fi expuse, precum malware-ul, atacurile de tip phishing, atacurile de tip DoS. Componentele malware (viruși, troieni, ransomware) pot să infecteze sistemele informatice și să compromită datele stocate pe server. Atacurile de phishing implică trimiterea de e-mailuri sau mesaje false, care încearcă să obțină informații confidențiale de la utilizatori, cum ar fi parole sau detalii de card de credit. Atacurile de tip DoS (atac de tip Denial of Service) încearcă să blocheze accesul la sistem prin inundarea acestuia cu trafic fals sau suprasolicitare. Ia în considerare aceste amenințări informatice și identifică punctele slabe ale sistemului IT din firmă, prin testarea de penetrare și auditul de securitate.

ADVERTISING

Implementează un sistem de backup și recuperare a datelor

Stabilește volumul și natura datelor, bugetul alocat și nivelul de securitate pe care vrei să-l asiguri pentru utilizatorii din rețeaua informatică a firmei tale. Elaborează un plan detaliat de backup, cu informații despre ce date trebuie să fie recuperate, frecvența backup-urilor, locația stocării datelor de backup și persoana responsabilă de întregul proces. De asemenea, este important să implementezi proceduri de urgență pentru a recupera datele în cazul unui incident informatic. Ia în considerare protecția tuturor sistemelor software ce rulează în diferite departamente ale firmei.

ADVERTISING

Ca să te asiguri că procesele operaționale se desfășoară în siguranță, alege aplicații IT cu un înalt nivel de securitate a datelor, de exemplu ERP pentru producție de la Pluriva. Acest sistem este disponibil în varianta de închiriere, ca SaaS (Software as a Service) sau în versiunea On Premise. În ambele variante ai acces la sistemul ERP pe bază de parolă, iar drepturile de acces la date sunt setate personalizat. Beneficiezi de înregistrarea tuturor activităților în aplicație și de mobilitate maximă, printr-o interfață 100% online.

După implementarea sistemului de backup și recuperare, testează în mod regulat funcționalitatea acestuia. Prin simularea unei pierderi de date, poți evalua eficacitatea sistemului de backup și recuperare a datelor. Programează actualizări de software și sesiuni de training pentru angajați, ca să te asiguri că beneficiezi de cele mai bune versiuni ale aplicațiilor și sistemelor IT pentru securitatea datelor.

ADVERTISING

Stochează datele de business în cloud

Selectează un furnizor de servicii cloud care să ofere măsuri de securitate optime. Aceasta ar trebui să includă criptarea datelor, autentificarea multi-factor și protecția împotriva pierderii de date. Alege firme cu reputație solidă și care respectă reglementările de securitate a datelor. Autentificarea multi-factor adaugă un nivel suplimentar de securitate prin solicitarea furnizării a două sau mai multe forme de identificare înainte de a accesa datele. Prin implementarea autentificării multi-factor reduci riscul accesului neautorizat la datele din cloud.

Criptarea datelor înainte de a le încărca în cloud oferă un nivel suplimentar de protecție. Prin criptarea datelor, chiar dacă acestea sunt compromise în timpul transferului sau cât sunt stocate în cloud, vor fi inaccesibile fără cheia de decriptare. Alege algoritmi de criptare puternici și păstrează cheile de decriptare într-un loc sigur. Accesul la datele stocate în cloud ar trebui să fie strict controlat. Doar persoanele autorizate vor avea acces, ca să reduci breșele de securitate în gestionarea datelor de business. Aplică strategiile prezentate și asigură cel mai bun nivel de securitate a datelor în firma ta!