Ziua 940 Rusia a anticipat incursiunea din Kursk. Musk l-a lăsat fără Tesla pe Kadîrov. Moscova avertizează Chișinăul

<span style="color:#990000;">Ziua 940</span> Rusia a anticipat incursiunea din Kursk. Musk l-a lăsat fără Tesla pe Kadîrov. Moscova avertizează Chișinăul

În ziua 940 de război aflăm că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk nu ar fi fost o surpriză totală pentru Rusia. Comandanții armatei lui Putin au atras atenția în mai multe rânduri, cu luni înainte, despre riscul unei invazii a ucrainenilor, dar avertismentele lor nu au fost luate în seamă, reiese din documentele ridicate de militarii ucraineni din regiunea Kursk.

Rusia continuă metodic atacurile nocturne cu drone și rachete asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus noaptea trecută majoritatea covârșitoare a dronelor rusești în mai multe regiuni ale Ucrainei.

Iar pe front ostilitățile decurg în același sens, cu trupele ruse lansând atacuri pe întreaga linie de contact, dar mai ales în sectoarele Pokrovsk și Kurahove. Există, însă, informații că rușii ar fi avansat în apropierea a patru localități din regiunea Donețk.

În acest timp, liderul cecen Ramzan Kadîrov are o problemă: mașina electrică Tesla Cybertruck dotată cu mitralieră, cu care se lăuda pe canalele de socializare, nu mai merge și îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat-o de la distanță.

Iar Rusia a cerut Republicii Moldova să nu se implice în conflictul din Ucraina, referindu-se la informațiile despre o presupusă amplasare la baza aeriană de la Mărculeşti a unor avioane F-16 destinate Ucrainei. Astfel de pași imprudenți ar transforma Republica Moldova în participant la conflictul din Ucraina, a avertizat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

ADVERTISING

Iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit din nou în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a discuta despre sprijinul Uniunii Europene, pregătirea pentru iarnă în privinţa apărării şi progresele acordate împrumuturilor de la G7.

Situația pe front

  • Drone doborâte - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 61 din cele 70 de drone Shahed lansate de Rusia în timpul nopții. Celelalte nouă drone au dispărut de pe radare în urma măsurilor active luate de trupele ucrainene, au transmis Forțele Aeriene citate de Kyiv Independent. O rachetă de croazieră Kh-59 a fost, de asemenea, interceptată. Explozii multiple au fost auzite noaptea trecută în mai multe regiuni, iar apărarea aeriană a acționat în regiunile Kiev, Zaporojie, Cerkasî, Liov și Ivano-Frankivsk.
  • Peste 200 de atacuri pe front - În ultimele 24 de ore au avut loc 226 de lupte pe linia frontului. Rușii au fost mai activi în sectoarele Pokrovsk și Kurahove, unde forțele ucraine au respins 41, respectiv 63 de atacuri, a transmis vineri dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
  • Rușii avansează în Donețk - Trupele ruse au avansat în regiunea Donețk, anunță DeepState, un canal ucrainean de Telegram care monitorizează evoluția luptelor pe front. "Inamicul a avansat lângă Niu-Iork (New-York), Ivanivske, Halîțînivka și în Torețk", notează sursa citată.
  • Comandanții ruși au anticipat incursiunea din Kursk - Comandanții armatei ruse au anticipat că Ucraina plănuia o incursiune în regiunea Kursk cu câteva luni înaintea declanșării operațiunii, în august, potrivit unor documente ridicate de militarii ucraineni, relatează The Guardian. Din documentele a căror autenticitate nu a putut fi verificată independent rezultă că ofițerii ruși au atras atenția încă din luna ianuarie că ucrainenii ar putea pătrunde în Kursk. Primele avertismente au fost vagi, însă ulterior au devenit mai detaliate, menționând că Ucraina ar putea încerca să ocupe orașul Suja, ceea ce avea să se întâmple în august. Comandanții ruși au încercat să întărească securitatea la frontiera regiunii Kursk și "să organizeze exerciții suplimentare pentru conducerea unităților (…) privind organizarea corectă a apărării" înaintea unui posibil atac ucrainean, se mai arată în documentele citate. Cu toate acestea, Rusia a fost luată prin surprindere de incursiunea pe care Ucraina a declanșat-o pe 6 august, prin care a ocupat 100 de localități și o suprafață de peste 1.300 de kilometri pătrați.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Avertisment pentru Republica Moldova - Ministerul de Externe rus a cerut vineri Republicii Moldova să nu se implice în conflictul din Ucraina, declaraţie ce face referire la informaţii despre o presupusă amplasare la baza aeriană de la Mărculeşti a unor avioane F-16 destinate Ucrainei, relatează agenţiile EFE şi TASS. "Solicităm încă o dată ferm Chişinăului să se abţină de la paşi imprudenţi care ar putea transforma Republica Moldova în participant la conflictul din Ucraina", a declarat la o conferinţă de presă Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus. Ea a spus că "au apărut recent informaţii despre planurile României de a trimite în (Republica) Moldova o staţie mobilă pentru întreţinerea tehnică a aeronavelor de luptă F-16, în vederea amplasării lor ulterioare pe aerodromul Mărculeşti". Aerodromul Mărculeşti este o bază aeriană situată în partea de nord a Republicii Moldova. Relatări despre o presupusă găzduire de către Republica Moldova a unor avioane F-16 destinate Ucrainei au apărut în luna august, când Chişinăul le-a dezminţit şi a acuzat Moscova ca a reacţionat la "ştirile false de pe internet".
  • Kadîrov s-a supărat pe Elon Musk - Liderul cecen Ramzan Kadîrov (47 de ani) l-a acuzat, joi, pe Elon Musk, patronul miliardar al producătorului auto Tesla, că a dezactivat de la distanţă un vehicul electric Tesla Cybertruck pe care susţine că l-a primit cadou de la el în luna august, relatează AFP. Ramzan Kadîrov, care conduce Cecenia cu o mână de fier de peste 17 ani, a distribuit în august o înregistrare video în care apare la volanul unui Cybertruck Tesla, cu o mitralieră montată pe spatele vehiculului. Kadîrov a spus că vehiculul i-a fost dat de Elon Musk, afirmaţie pe care patronul producătorului auto american a calificat-o drept minciună pe reţeaua de socializare X. „Recent, Musk a dezactivat de la distanţă Cybertruck-ul”, a afirmat Ramzan Kadyrov într-un mesaj pe Telegram. "Nu este frumos din partea lui Elon Musk să acţioneze în acest fel. El oferă cadouri scumpe din suflet şi apoi le dezactivează de la distanţă”, a adăugat el. Liderul cecen a precizat că vehiculul pe care l-a primit a fost utilizat în teatrul de operaţiuni militare şi trimis în Ucraina, unde „a funcţionat admirabil”.
  • Rusia îşi va apăra interesele în regiunea arctică - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a promis, într-un interviu publicat vineri, că Moscova îşi va apăra interesele în regiunea arctică, atât în termeni diplomatici, cât şi militari, scrie Reuters. Agenţiile de presă din Rusia l-au citat pe Lavrov care a afirmat, într-o serie de documentare, că Rusia este hotărâtă să riposteze la tendinţa Statelor Unite şi a aliaţilor săi din NATO de a organiza un număr tot mai mare de exerciţii militare în regiunea arctică. ”Vedem cum NATO îşi intensifică exerciţiile, în legătură cu posibile crize în zona arctică”, a fost citat Lavrov, din seria intitulată ”Progresul sovietic”. ”Ţara noastră este complet pregătită să îşi apere interesele, în termeni militari, politici şi tehnico-militari”, a afirmat el.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ursula von der Leyen, a opta oară la Kiev - Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns vineri la Kiev, pentru a discuta despre sprijinul Uniunii Europene, pregătirea pentru iarnă în privinţa apărării şi progresele acordate împrumuturilor de la G7, relatează Reuters. Ursula von der Leyen, a anunțat un împrumut de până la 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, parte a angajamentului G7, scrie The Kyiv Independent. Împrumutul, susținut din activele rusești înghețate, va fi utilizat pentru energie, adăposturi și apărare, a informat Volodimir Zelenski. Fondurile vor ajuta Ucraina în fața atacurilor rusești și includ achiziții de drone și rachete de producție internă. Planul G7 este condiționat de extinderea sancțiunilor asupra activelor rusești, măsură blocată momentan de Ungaria.
  • Piloții ucraineni au început pregătirea la Fetești - Primul grup de piloți ucraineni a început antrenamentele în România pe 14 avioane F-16. Ei urmează acum instruirea teoretică, prima etapă a tranziției de la MiG-urile sovietice la aeronavele americane. 14 din cele 18 avioane trimise de Olanda în țara noastră pentru acest program sunt folosite acum la Fetești, potrivit unui comunicat al ministerului Apărării din această țară. Detalii AICI.
  • Planul pentru victorie, decizii rapide anul acesta - „Planul pentru victorie” depinde de decizii rapide ale aliaţilor Ucrainei, anul acesta, a declarat președintele Volodimir Zelenski, cu ocazia vizitei președintei CE, Ursula von der Leyen, la Kiev, transmit Reuters şi AFP. „Cele mai multe decizii din plan depind tocmai de el (președintele SUA, Joe Biden - n. red.). Şi de alţi aliaţi, dar sunt unele puncte care depind de bunăvoinţa şi sprijinul Statelor Unite", a spus liderul de la Kiev, care a dat până acum puţine indicii despre conţinutul proiectului. „Întregul plan se bazează pe decizii rapide ale partenerilor noştri (...) care ar trebui luate din octombrie până în decembrie”, a mai spus Zelenski. El va fi primit de Biden joia viitoare la Casa Albă şi va avea o întrevedere și cu Kamala Harris.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇