Ziua 902 Ucraina controlează 74 de localități din regiunea rusă Kursk. Herson, bombardat timp de 8 ore. Moscova, o nouă mobilizare. Polonia își ia elicoptere antitanc de 10 miliarde de dolari

<span style="color:#990000;">Ziua 902</span> Ucraina controlează 74 de localități din regiunea rusă Kursk. Herson, bombardat timp de 8 ore. Moscova, o nouă mobilizare. Polonia își ia elicoptere antitanc de 10 miliarde de dolari

În ziua 902 de război, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că armata ucraineană controlează în prezent 74 de localităţi din regiunea Kursk a Rusiei.

Ieri, autoritățile regionale ale Rusiei susțineau că Ucraina deține controlul a 28 de așezări.

Ucrainenii mai spun că în ultimele 24 de ore armata lor a cucerit încă 40 kmp.

Zelenski consideră că incursiunea este "catastrofa acestui război" pentru Moscova, iar Vladimir Putin îşi trimite fosta gardă de corp ca să rezolve situaţia.

Refugiații evacuați din regiunea Kursk vor fi relocați în centre de cazare temporară din teritoriile ocupate de ruși din regiunea Zaporojie, din Ucraina.

Doi senatori americani felicită Ucraina, la Kiev, pentru incursiunea în Kursk, iar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, consideră că Vladimir Putin ar trebui să pună capăt războiului, dacă este îngrijorat de atacurile Ucrainei.

De cealaltă parte, rușii continuă și ei atacurile asupra Ucrainei. Orașul Herson a fost vizat de un atac prelungit, pe cale aeriană, timp de opt ore. Există victime şi numeroase clădiri au fost distruse sau avariate.

O persoană a fost rănită după ce un spital din Sumî a fost lovit de o rachetă, iar o parte din populația orașului a rămas fără energie electrică și gaz.

Rusia a transferat câteva unități de luptă din sudul Ucrainei către propriul său teritoriu pentru a încerca să oprească ofensiva ucraineană din regiunea Kursk, spune purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

În plus, armata Rusiei nu primeşte destui militari noi pentru a ține pasul cu pierderile de pe front, care sunt cele mai grele de la începutul invaziei, scrie Bloomberg citând surse „apropiate de Kremlin și Ministerul rus al Apărării”. Necesitatea reînnoirii rezervei militare a devenit mai acută pe fondul incursiunii Ucrainei în Kursk și Belgorod. Aşa că Moscova pune la cale o nouă mobilizare.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Polonia a semnat un acord definitiv cu Boeing în vederea cumpărării a 96 de elicoptere de luptă de tip Apache, puternic înarmate şi destinate luptei împotriva tancurilor inamice, care costă 10 miliarde de dolari.

Evoluții în regiunea Kursk

  • 74 de localităţi sub control - Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că armata ucraineană controlează în prezent 74 de localităţi din Kursk. Ieri, autoritățile regionale ale Rusiei susțineau că Ucraina deține controlul a 28 de așezări. „În ciuda bătăliilor dificile și intense, înaintarea forțelor noastre în regiunea Kursk continuă. Soluții umanitare pentru aceste teritorii se stabilesc", spune preşedintele. Ucrainenii susțin că în ultimele 24 de ore armata lor a cucerit încă 40 kmp.
  • Noi atacuri cu drone - Ucraina a lansat noi atacuri cu drone asupra regiunii Kursk. Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile sale de apărare aeriană au distrus 12 drone. În Kursk, 121.000 de persoane au plecat deja sau au fost evacuate, iar alte 59.000 erau în curs de evacuare, au declarat oficialii locali.
  • Refugiaţii evacuaţi în... Ucraina - Refugiații evacuați din regiunea Kursk vor fi relocați în centre de cazare temporară din teritoriile ocupate de ruși din regiunea Zaporojie, a declarat Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii. Aproximativ 75% din teritoriul regiunii de sud a Ucrainei este ocupat de Rusia, inclusiv orașe importante precum Melitopol și Berdiansk.
  • Putin îşi trimite fosta gardă de corp - Preşedintele rus Vladimir Putin l-a desemnat pe Alexei Diumin (52 de ani), fost guvernator al regiunii Tula, în prezent secretarul Consiliului de Stat al Rusiei, în calitate de responsabil cu operaţiunea militară de respingere a trupelor ucrainene din Kursk. Diumin, fostă gardă de corp a lui Putin în trecut, va avea rolul să coordoneze acţiunile armatei ruse în regiunea Kursk.
  • Putin ia trupe din Ucraina pentru Kursk - Rusia a transferat câteva unități de luptă din sudul Ucrainei către propriul său teritoriu pentru a încerca să oprească ofensiva ucraineană din regiunea Kursk. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. „Rusia și-a mutat unele dintre unitățile atât din Zaporojie, cât și din regiunea Herson din sudul Ucrainei”, a declarat Dmitro Lîkhoviî, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, care a adăugat că Rusia a retras un număr „relativ mic” de trupe.
  • Şi din Kaliningrad - Ministrul lituanian al Apărării, Laurynas Kasciunas, a declarat marţi că Rusia mută trupe din exclava sa baltică Kaliningrad în regiunea Kursk. Kasciunas a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev.
  • Catastrofa acestui război - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că incursiunea declanşată în regiunea Kursk este "catastrofa acestui război" pentru Moscova. El a amintit de tragedia submarinului Kursk, produsă exact cu 24 de ani în urmă. "Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia sub preşedintele Vladimir Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său", a declarat Zelenski, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului. "Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război", a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operaţiunea ofensivă începută marţea trecută.
  • Când oprește Ucraina ofensiva - Ofensiva ucraineană în Kursk este "legitimă" şi se va opri dacă Rusia acceptă o "pace justă" şi pune capăt invaziei în Ucraina, a declarat marţi un reprezentant al diplomaţiei ucrainene. "Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă (…), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forţelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Gheorghii Tikid.
  • Putin ar trebui să părăsească Ucraina - Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să pună capăt războiului împotriva Ucrainei dacă este îngrijorat de incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby. „Acesta este războiul lui Putin împotriva Rusiei. Și dacă nu îi place, dacă îl face puțin inconfortabil, atunci există o soluție ușoară: poate pur și simplu să plece din Ucraina”, a spus Kirby.
  • Felicitări de la americani - Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu doi senatori americani - democratul Richard Blumenthal şi republicanul Lindsey Graham - cu care a discutat despre nevoile militare ale Ucrainei şi care au felicitat armata ucraineană pentru incursiunea pe teritoriul Rusiei. ”Felicitări pentru Kursk. Frumoasă treabă!”, i-a spus senatorul democrat Blumenthal. ”Mutarea acestui război acasă la Vladimir Putin, pentru a-l face să înţeleagă şi a-l face să plătească preţul este un lucru bun de făcut Sper ca acest an Congresul să mărească ajutorul militar”, a declarat şi senatorul Graham.
  • E nevoie de mobilizare - Armata rusă nu are suficienți soldați noi pentru a ține pasul cu pierderile de pe front, care sunt cele mai grele de la începutul invaziei, scrie Bloomberg citând surse „apropiate de Kremlin și Ministerul rus al Apărării”. Necesitatea reînnoirii rezervei militare a devenit mai acută pe fondul incursiunii Ucrainei în zonele de graniță ale regiunilor rusești Kursk și Belgorod. Situația ar putea obliga Rusia să ia în considerare o nouă mobilizare. Oficialii o pot prezenta drept o rotație pentru a acorda odihnă militarilor din prima linie, iar draftul ar putea fi anunțat până la sfârșitul acestui an.
ADVERTISING

Evoluțiile pe frontul din Ucraina

  • Atac violent asupra orașului Herson - Orașul Herson din Ucraina a fost vizat de un atac prelungit al rușilor. Comunitatea a fost atacată pe cale aeriană timp de opt ore. O femeie a murit, au anunțat oficialii ucraineni. Zece persoane au fost rănite, inclusiv două fete de cinci și șapte ani. Numeroase clădiri au fost distruse sau avariate.
  • Spital lovit cu rachete - O persoană a fost rănită după ce un spital din Sumî a fost lovit de o rachetă. Administrația militară a regiunii a declarat că forțele ruse au lovit și o linie electrică din oraș, situat la aproximativ 30 km vest de granița dintre Rusia și Ucraina. O parte din populația orașului Sumî a rămas fără energie electrică și gaz.
  • 30 de drone doborâte - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 30 dintre cele 38 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, a declarat comandantul forțelor aeriene Mikola Oleshchuk. Rusia a lansat dronele din orașul-port rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov, și din regiunea Kursk din Rusia, în timp ce două rachete balistice au fost lansate din regiunea Voronej, potrivit Forțelor Aeriene.
  • Rusia intensifică operaţiunile în Pokrovsk - Forţele ruse şi-au intensificat atacurile pe frontul Pokrovsk, în estul Ucrainei, în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi armata ucraineană, raportând cel mai mare număr de lupte în zonă într-o singură zi dintr-o săptămână. Forţele ruse au încercat să avanseze spre hubul logistic controlat de Kiev de la Pokrovsk timp de luni de zile, avansând în zonă puţin câte puţin. În raportul său zilnic, statul major al armatei ucrainene a anunţat că 52 de bătălii au avut loc pe frontul Pokrovsk, o creştere vizibilă faţă de cele între 28 şi 42 de bătălii pe zi care au fost raportate săptămâna trecută.
  • Mister în jurul incendiului de la Zaporojie - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că reprezentanţii săi au inspectat turnul de răcire deteriorat de la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, dar nu au putut stabili imediat cauza incendiului declanşat aici duminică seară. Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de provocarea incendiului, Rusia acuzând un atac cu drone, iar Ucraina punând incidentul pe seama unei neglijenţe a Rusiei sau a unei incendieri. Echipa AIEA nu a descoperit niciun indiciu de rămăşiţe de drone şi a evaluat că este improbabil ca sursa incendiului să se afle la baza turnului de răcire.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Polonia cumpără elicoptere de luptă de 10 miliarde de dolari - Polonia a semnat un acord definitiv cu societatea americană Boeing în vederea cumpărării a 96 de elicoptere de luptă de tip Apache, anunţă ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Valoarea tranzacţiei se ridică la 10 miliarde de dolari. Este vorba despre un nou contract semnat recent de Varşovia cu Statele Unite în cadrul unei modernizări a armatei poloneze, accelerată de invazia Ucrainei de către Rusia. Elicopterul de tip AH-64E Apache - puternic înarmat - este destinat luptei împotriva tancurilor inamice.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇