Un incendiu a izbucnit la sistemul de răcire al centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, iar Kievul şi Moscova se învinovăţesc reciproc.
Ambele părţi insistă însă că nu a fost detectată nicio creştere a radiaţiilor în apropierea centralei, care este controlată de forţele ruse încă din primele zile ale ofensivei lor din 2022.
Şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are personal de monitorizare la faţa locului, a declarat duminică seara că "nu a identificat niciun impact asupra securităţii nucleare", relatează AFP şi Reuters.
Centrala electrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de ruşi din martie 2022. Aceasta este situată în Enerhodar, de-a lungul Niprului, un fluviu care acţionează ca o linie de front naturală între beligeranţi.
„Bombardarea oraşului Enerhodar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire", a anunţat guvernatorul pro-rus al regiunii, Evgheni Baliţki, pe Telegram.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la rândul său, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, că „ocupanţii ruşi au provocat un incendiu" în centrală, dar că „în prezent, nivelurile de radiaţii sunt în norme". El a publicat şi o înregistrare video care ar fi fost filmată din oraşul Nikopol, aflat sub control ucrainean.
Guvernatorul Balitski, instalat de autorităţile ruse, a asigurat, de asemenea, că „mediul radiologic" din jurul centralei, ale cărei şase unităţi sunt oprite din motive de siguranţă, este normal.
Ministrul ucrainean de Interne „monitorizează îndeaproape" situaţia de la staţiile de monitorizare din apropierea centralei. „Nu există niciun risc de explozie de abur sau alte consecinţe", a adăugat el.
O înregistrare video publicată de preşedintele Zelenski arată o coloană de fum negru care se ridică din unul dintre turnurile de răcire ale centralei.
Moscova a acuzat în repetate rânduri forţele ucrainene că au bombardat în mod deliberat centrala, ceea ce Kievul neagă. La rândul său, Ucraina acuză Rusia de militarizarea sitului prin instalarea de arme grele în perimetrul centralei.
AIEA a făcut apel în repetate rânduri la reţinere, temându-se că o acţiune militară "prost gândită" ar putea declanşa un "accident nuclear major".
„Echipa a fost informată de (centrala nucleară) cu privire la un presupus atac cu dronă astăzi (duminică - n.red.) asupra unuia dintre turnurile de răcire situate la sit", a scris AIEA pe X.
Evhen Evtuşenko, un oficial local ucrainean din Nikopol, a declarat că au existat informaţii „neoficiale" potrivit cărora forţele ruse au dat foc unui număr mare de anvelope de automobile în turnurile de răcire.
„Atâta timp cât teroriştii ruşi păstrează controlul asupra centralei nucleare, situaţia nu este şi nu poate fi normală", a spus Zelenski.
Conducerea rusă a instalaţiei a declarat că lucrătorii de urgenţă au izolat incendiul şi că nu există niciun pericol ca acesta să se extindă în continuare.