Un îndulcitor comun, asociat cu cheagurile de sânge și bolile de inimă

Un îndulcitor comun, asociat cu cheagurile de sânge și bolile de inimă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu recent a comparat efectele unui îndulcitor artificial comun cu cele ale zahărului, iar veștile nu sunt tocmai bune. Este vorba despre eritritol, care s-a dovedit că crește riscul cheagurilor de sânge, dar și pe cel cardiovascular.

Cercetarea realizată de oameni de știință de la clinica din Cleveland, SUA, a arătat că produsele care conțin eritritol, un îndulcitor artificial popular, cresc riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic (atacul de cord) și AVC (accidentul vascular cerebral).

ADVERTISING

Studiul, realizat pe voluntari sănătoși, a arătat că eritritolul a făcut ca trombocitele (un tip de celule sanguine) să fie mai active, ceea ce poate crește riscul formării cheagurilor de sânge.

Cercetarea, publicată în revista Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology, se adaugă dovezilor tot mai numeroase conform cărora eritritolul ar putea să nu fie la fel de sigur cum este clasificat în prezent de agențiile de reglementare a alimentelor și ar trebui reevaluat ca ingredient.

Îndulcitori precum eritrolul - cu aproximativ 70% mai dulce decât zahărul, rezultat din fermentarea porumbului - sunt recomandați tocmai persoanelor cu risc cardiovascular ridicat: cele cu obezitate, diabet sau sindrom metabolic.

ADVERTISING

Corpul uman creează în mod natural cantități scăzute de eritritol, astfel încât orice consum suplimentar se poate acumula, avertizează oamenii de știință.

„Consider că alegerea ocazională și în cantități mici a bunătăților îndulcite cu zahăr ar fi preferabilă consumului de băuturi și alimente îndulcite cu acești alcooli de zahăr, în special pentru persoanele cu risc crescut de tromboză, cum ar fi cele cu boli de inimă, diabet sau sindrom metabolic”, recomandă autorul studiului, dr. Stanley Hazen, președinte al departamentului pentru științe cardiovasculare și metabolice din cadrul Institutului de cercetare Lerner al clinicii, și șeful secției de cardiologie preventivă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇